Oboren rekord: U jednom danu vrijednost im porasla za 65 milijardi dolara!

Nakon objave odličnih financijskih rezultata u drugom kvartalu, investitori su navalili na dionice Googlea pa je vrijednost ove kompanije u samo jednom danu porasla za nevjerojatnih 65 milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2015. / 09:15

Oboren rekord: U jednom danu vrijednost im porasla za 65 milijardi dolara!

Google je u četvrtak objavio financijske rezultate za posljednji ovogodišnji kvartal koji su nadmašili očekivanja svih tržišnih analitičara te su investitori posebno oduševljeni odličnim rezultatima YouTubea. Prije objave ovih rezultata veliki dio analitičara bio je zabrinut kako Google polako gubi dominaciju na tržištu online videa, odnosno oglašavanja na ovom tržištu (čija bi vrijednost za dvije godine mogla porasti na 17 milijardi dolara samo u SAD-u) pod pritiskom Facebooka jer je Zuckerberg u posljednje vrijeme predstavio brojne opcije usmjerene povećanju popularnosti videozapisa na Facebooku kako bi privukao oglašivače. Osim s YouTubeom, Googleovci mogu biti zadovoljni i sa stanjem na tržištu mobilnog oglašavanja na kojem su povećali zaradu – dio analitičara upravo je mobilno oglašavanje smatrao najvećim problemom za kompaniju, no sada vjeruju kako je Google pronašao rješenje za ovaj problem i kako će u budućnosti zarada od oglašavanja na mobilnim uređajima i dalje raste.

I dalje rastu: Google na krilima YouTubea i mobilnog oglašavanja povećao prihode

Koliko su Googleovi financijski rezultati oduševili investitore najbolje se može vidjeti iz porasta cijene dionice te je dan nakon objave ovih rezultata cijena dionice porasla za više od 16 posto na skoro 700 dolara, a vrijednost kompanije u samo jedan dan povećana je oko 65 milijardi dolara. Prema Bloombergu, riječ je o rekordu i najvećem povećanju vrijednosti jedne američke kompanije u povijesti, a dosadašnji rekord držao je Apple te je porast vrijednosti Cookove kompanije u travnju 2012. iznosio 46,4 milijardi dolara. Ovo je povećanje vrijednosti dodatno učvrstilo Google kao drugu najvrjedniju (tehnološku) kompaniju čija je vrijednost dosegla skoro 470 milijardi dolara – iza njih nalazi se Microsoft čija vrijednost iznosi oko 377 milijardi dolara, dok je na uvjerljivom prvom mjestu Apple s vrijednošću od skoro 750 milijardi dolara. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti