Od sinoć se iznad Hrvatske mogu vidjeti Muskovi sateliti Starlink u preletu, evo kad ih i gdje možete vidjeti i večeras

Sateliti Starlink već dvije večeri mogu biti viđeni na noćnom nebu iznad Hrvatske. Domaći stručnjak za Zimo je objasnio kada ih i gdje možete vidjeti večeras na nebu.

Branimir Vorša | 14.06.2023. / 13:39

Strlink steliti na noćnom nebu, arhiva
Strlink steliti na noćnom nebu, arhiva (Foto: Afp)

Od sinoć se na društvenim mrežama pojavljuju svjedočanstva ljudi koji su vidjeli satelite Starlink, no nisu svi odmah prepoznali o čemu je riječ. Ipak, iz Hrvatskog astronomskog saveza su sve objasnili na svojoj stranici na Facebooku, koja nažalost već mjesecima ima problema s nedostupnošću.

Stoga smo kontaktirali tajnika Saveza Doriana Božičevića, koji nam je potvrdio prisutnost satelita Starlink na noćnom nebu iznad Hrvatske.

Sinoć su se u 22:52 na nebu iznad Hrvatske mogla vidjeti 52 satelita Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska. Sateliti su međusobno vremenski bili udaljeni 39 sekundi od prvog do zadnjeg, a lansirani su u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine, rekao je Božičević.

Napomenuo je kako će Muskove satelite promatrači iz Hrvatske moći vidjeti i večeras.

Večeras će se ponovno moći vidjeti u 21:30, a dolaze sa zapada i kreću se preko juga te zatim prema istoku. Najveća visina kojom će proći po nebu je 43 stupnja iznad južnog obzora za promatrače u Zagrebu, a najbolje će ih se moći motriti s juga Hrvatske, gdje će proći pored zenita, ispričao je tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti