Oduševljenje i slavlje: Vrijednost Snapa porasla na čak 33 milijarde dolara

Osnivači Snapa postali su milijarderi, u sjedištu kompanije nazdravljalo se sa šampanjcem, no dio analitičara upozorava – slijedi veliki pad

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2017. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako je dio analitičara i predviđao, prvi dan poslovanja na burzi prošao je fantastično za Snap i njegove osnivače Roberta Murphyja i Evana Spiegela koji su od jučer 'teški' 3,9, odnosno 4,5 milijardi dolara. Cijena dionice prilikom izlaska na burzu iznosila je 17 dolara, čime je vrijednost kompanije iznosila 24 milijarde dolara, no već na početku trgovanja ona je iznosila 24 dolara (prilikom zatvaranja burze iznosila je 24,48 dolara, što je povećanje od 44 posto u odnosu na IPO cijenu), a tržišna vrijednost Snapa dosegla je čak 33 milijarde dolara. Snap je prvi tehnološki IPO ove godine i prvi izlazak na burzu neke društvene mreže nakon Twittera, a usprkos odličnom startu poslovanja na burzi, dio analitičara i dalje upozorava kako je njegova vrijednost precijenjena i da je realna cijena dionice ove kompanije oko deset dolara.

U posljednje vrijeme zabilježeno je smanjenje rasta broja korisnika, upitno je kakvo će biti dugoročno poslovanje ove kompanije, odnosno hoće li moći postići i zadržati dugoročnu profitabilnost – prošle godine zabilježili su gubitak veći od pola milijarde dolara. Novinar Reutersa Rob Cox u svojoj kolumni bio je prilično oštar prema Snapu, ali i prema investitorima koji su kupili njihove dionice te je rekao kako su 'predali novac nezreloj kompaniji', pri čemu posebno ističe da ove dionice ne donose nikakvo pravo glasa. Zbog toga ih niti ne treba zvati dionicama, već 'pravom na sudjelovanje u gubitcima Snapa' i napominje kako postoje brojna upozorenja i potencijalne opasnosti (spomenuto smanjenje rasta broja korisnika, upitni oglašivački potencijal, dugoročni prihodi i profit itd.). Govoreći o budućnosti, Cox napominje kako postoji mogućnost da bi Snap u budućnosti mogao postati novi Facebook čija je vrijednost s 38 dolara po dionici tijekom prvog dana na burzi porasla na današnjih 136 dolara, no čini se kako više naginje scenariju u kojem Snap očekuje sudbina GoProa s čijim se dionicama prvi dan trgovalo po 24 dolara, dok je vrijednost dionica ove kompanije danas ispod deset dolara.

No, zaposlenike Snapa trenutno ne zanimaju ovakve pesimistične prognoze za budućnost: 'Trenutno samo slavimo', rekao je novinarima Business Insidera izvršni financijski direktor kompanije u čijem se sjedištu ovaj uspjeh nazdravio sa šampanjcem. Bit će zanimljivo sljedećih dana i tjedana pratiti kretanje dionica ove kompanije i vidjeti hoće li nastaviti s rastom ili će, kako upozoravaju neki analitičari, uslijediti 'otrježnjenje' i veliki pad vrijednosti dionice.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti