Olakšanje za mnoge: Astma nije rizični čimbenik za hospitalizaciju i razvoj težeg oblika bolesti COVID-19

Među pacijentima koji su bili hospitalizirani, astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti, kazala je dr. Lauren Eggert.

Hina | 04.03.2021. / 08:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Sama astma nije rizični čimbenik za hospitalizaciju ili teže obolijevanje od COVID-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli biti zapravo imati manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford pratili su 5596 pacijenata koji su bili pozitivni na COVID-19 od ožujka do rujna 2020.

Od tog broja, 11 posto je hospitalizirano, uključujući 100 pacijenata s astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim obolijevanjem od COVID-19, među kojima su visoki tlak, bolesti srca, dijabetes i pretilost, "astma više nije bila rizični čimbenik za hospitalizaciju", rekla je dr. Lauren Eggert.

Među pacijentima koji su bili hospitalizirani, astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti, kazala je.

Znanstvenici su također otkrili da je kod pacijenta s alergijskom astmom gotovo upola manja vjerojatnost da će ih trebati hospitalizirati u usporedbi s pacijentima s drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, rekla je Eggert, je to da kod alergijske astme imunološki sustav smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na staničnim površinama koje su glavna ulazna točka za koronavirus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti