Omiljena ljetna poslastica i nije tako loša za naše zdravlje kao što bi netko mogao pomisliti

Ako žudite za sladoledom svakodnevno, pomoći si možete tako da ga napravite kod kuće s nešto hranjivijim sastojcima.

Martina Čizmić | 05.07.2024. / 08:36

Sladoled, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako temperature rastu, tako sve više ljudi spas traži u sladoledu. Omiljena ljetna poslastica poznata je stoljećima, a često se u posljednje vrijeme nađe i na stupu srama zbog svojih "nezdravih" karakteristika - visokog udjela šećera i masti.

No zapravo biste se mogli iznenaditi kad saznate da sladoled baš i nije tako loš za naše zdravlje.

Nutricionistica Shelley Balls za Yahoo Life istaknula je kako mliječni sladoled zapravo može biti dobar izvor kalcija. Naime porcija sladoleda, od primjerice 1-2 kuglice, može sadržavati oko 12 posto dnevno preporučene količine kalcija.

Naravno, to ovisi prije svega od sastojaka kojima je sladoled napravljen, ali potencijal postoji.

Osim kalcija, sladoled sadrži i proteine (oko šest grama po porciji), pa tako omiljenom poslasticom možete unijeti jednaku količinu proteina kao da ste pojeli tvrdo kuhano jaje.

Startaj Hrvatska 2023_Daš Pops Predstavljen prvi proizvod sezone: ''Mi smo vječna djeca i zbog toga smo odlučili raditi ovo što radimo''

No kako odabrati najbolji sladoled za nepce i tijelo?

Nutricionistica savjetuje da se možda ne fokusirate toliko na "zdrave sladolede" u kojima nećete uživati i počastite se malom porcijom sladoleda "koji će vam ispuniti srce i želudac".

Primjerice, umjesto da svakodnevno pojedete porciju sladoleda bez šećera i masti, radije si jednom tjedno priuštite kuglicu sladoleda napravljenog od punomasnog mlijeka koja će vam biti nagrada za suzdržavanje ostatak vremena.

Ako pak žudite za sladoledom svakodnevno, pomoći si možete tako da ga napravite kod kuće s nešto hranjivijim sastojcima. Tako možete kontrolirati količinu šećera, masti i ostalih sastojaka koji se smatraju lošima i zamijeniti ih zdravijim verzijama. Šećer možete zamijeniti medom, mast iz mlijeka orašastim plodovima ili maslacem od kikirikija i slično.

Također, možete dodati omiljeno voće (poput banana ili smrznutog bobičastog voća), ali i sastojke poput chia sjemenki, zobi ili čak sjemenki konoplje.

Slika nije dostupna SpaceX u svemir lansirao raketu s miševima i poslasticom za astronaute

Za pripremu vam može poslužiti blender (samo provjerite da je dovoljno jak) u kojem ćete izmiksati sve sastojke, preliti u posudu i staviti na zamrzavanje ili pak neki od uređaja za izradu sladoleda kod kuće.

Naš savjet za najjednostavniji domaći sladoled je onaj od banane. Dovoljno je jednu zrelu bananu (onu koja je već malo mekanija i ima smeđe točkice po sebi) oguliti i narezati na ploške. Smrznuti ju i potom staviti u blender. Miksajte dok ne postane kremasta. Dobit ćete jednostavan i zdrav desert koji možete dodatno obogatiti orašastim plodovima, komadićima bobičastog voća ili pak tamnom čokoladom. 

Dobar tek!

Izvor: Yahoo Life

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti