One su najugroženija skupina na internetu!

Žene između 18 i 24 godine najugroženija su skupina na internetu koja je često izložena najgorem obliku zlostavljanja – uhođenju i seksualnom zlostavljanju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2014. / 07:32

One su najugroženija skupina na internetu!

Nedavno istraživanje koje je u SAD-u proveo Pew Research Center ponovno je ukazalo na velike probleme sa zlostavljanjem na internetu. Istraživanje je provedeno sredinom godine na uzorku od skoro tri tisuće ljudi te je pokazalo da je čak 73 posto internetskih korisnika u SAD-u svjedočilo zlostavljanju na internetu, dok su 40 posto njih bili direktne žrtve zlostavljanja. Od osoba koje su doživjele zlostavljanje na internetu, 66 posto njih to je zlostavljanje doživjelo na društvenim mrežama, 22 posto na komentarima internetskih stranica, 16 posto tijekom igranja online video igara i 16 posto direktno putem maila.

Oko 60 posto njih te je komentare i zlostavljanje ignoriralo, 47 posto njih suprotstavili su se osobama koje su ih zlostavljale, 44 posto ih je blokiralo ili uklonilo s liste prijatelja na društvenim mrežama, dok ih je 22 posto prijavilo internetskoj stranici ili servisu. Općenito, mlađe žene i muškarci češće se izloženi zlostavljanju na internetu u odnosu na ostale korisnike te su za populaciju između 18 i 29 godina te brojke te brojke puno veće – 92 posto je svjedočilo zlostavljanju, a 65 posto bili su žrtve zlostavljanja. Gotovo pedeset posto muškaraca i žena između 18 i 24 godina u komunikaciji na internetu nazivano je 'uvredljivim imenima', dok su muškarci češće zlostavljani na internetu – 44 posto u odnosu na 37 posto žena. Ipak, isto je istraživanje pokazalo da su žene češće žrtve najopasnije vrste zlostavljanja – seksualnog zlostavljanja i uhođenja te su, prenose na The Guardianu, mlađe žene u dobi između 18 i 24 godine vjerojatno najugroženija skupina na internetu.

Tako su 26 posto mladih žena bile žrtve uhođenja na internetu, u odnosu na sedam posto muškaraca koji su imali problema s uhođenjem. Također, oko 25 posto žena bilo je seksualno zlostavljano online, dok je na internetu seksualno zlostavljano 13 posto muškaraca. Žene općenito zlostavljanja putem interneta puno ozbiljnije shvaćaju te je 38 posto njih priznalo da su zlostavljanje doživjele ekstremno ili vrlo uznemirujućim, dok je ta brojka puno manja kod muškaraca – 17 posto, a razlog za to jest što su žene izložene puno težim oblicima zlostavljanja od muškaraca. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti