Stručnjaci savjetuju kako se zaštititi od sve veće moderne prijetnje: "To nije samo vaše ime i prezime, to je vaša fotografija, tablica vašeg automobila..."

Internetska kupovina, društvene mreže, elektronička pošta, sve su to sastavnice digitalnog života. Moderne prednosti za sobom vuku moderne prijetnje. Evo kako se možete zaštititi.

Marija Horvat Marija Horvat | 31.01.2021. / 22:37

Galerija

Osobni podaci su informacije o pojedincu kojima je utvrđen ili se može utvrditi njegov identitet. To su, između ostalog - ime i prezime, adresa stanovanja, adresa elektroničke pošte, podaci s osobnih dokumenata ili čak medicinski podaci, a načina na koji vaši osobni podaci mogu završiti u krivim rukama je mnogo.

Neki na internetu ostavljaju svoje osobne podatke, a neki od građana baš i ne. Oni koji ne ostavljaju kažu da nemaju povjerenje u sigurnost. Ovo su neke od najčešćih situacija u kojima dolazi do zlouporabe osobnih podataka. Kupnja putem interneta s neprovjerenih stranica. Prilikom plaćanja korisnik ne znajući da se radi o sumnjivoj stranici unosi ime i prezime, broj računa i adresu.

Postoje alati na internetu besplatnih poput scam advisora i možete ukucati ime stanice i provjeriti je li ona sigurna, poručuje Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti. 

Dijeljenje informacija na profilu društvenih mreža ili u razgovoru s nepoznatim osoba putem elektroničke pošte. Lažno predstavljeni počinitelj se javlja žrtvi i nastoji izvući podatke i financijsku korist.

To nije samo vaše ime i prezime, to je vaša fotografija, tablica vašeg automobila, zdravstveni podaci, ugovor o banci i vi to možete sami neoprezno podijeliti, kaže Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Lažne internetske stranice banki ili tvrtki - na njima se nude prilike za laku zaradu ili potiče na neovlašte uplate s poslovnih računa. Jednom kada osoba klikne na poveznicu dolazi do prikupljanja financijskih i osobnih informacija.

Ono što je važno je da građani sami paze na svoje podatke, da ih ne ostavljaju na mjestima gdje nisu zaštićeni, kaže Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Agencija za zaštitu osobnih podataka prošle godine primila više od 1000 prijava građana. policija je u istom razdolju evidentirala 1.188 kaznenih djela iz službe kibernetičke sigurnosti.

Kazne zatvora su do 5 godina tj. do 8 godina za najteže oblike kaznenih djela, i one su usklađene s direktivom EU za napade na informatičke sustave, upozorava Grgurić. 

Kako bi izbjegli i neugodne situacije, i prijave pa i kazne valjda se voditi jednostavnim kriterijem. Ono što ne biste podijelili sa strancem na ulici, nemojte ni na internetu.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti