Kao da nije dovoljno što se Facebook u posljednje vrijeme spominje u kontekstu afere s Cambridge Analyticom i povredom privatnosti korisnika, sve češće u javnost izlaze i informacije o opcijama koje su čuvale privatnost samo Facebookovih zaposlenika.

Već smo pisali o tome kako je šačica odabranih u Facebooku, među kojima je i šef Mark Zuckerberg, imala mogućnost brisanja poruka iz Messengera.

Iako je nakon toga najavljeno da će istu opciju dobiti i svi drugi korisnici, to se još uvijek nije dogodilo.

Sad je u javnost procurila i informacija kako su Facebookovi zaposlenici dobivali posebnu obavijest, "Sauron Alert" odnosno Sauronovo upozorenje (prema liku iz Gospodara prstenova) ako bi im netko od drugih zaposlenika pokušao ući u profill. Naravno, ni tu opciju nisu imali na raspolaganju "obični" korisnici.

Facebook "običnim" korisnicima šalje poruku upozorenja ukoliko se netko pokuša ulogirati u njihov račun s "neobičnog mjesta". Npr. ako se redovito ulogiravaju u Zagrebu, a onda odjednom dođe zahtjev za ulogiravanjem iz Bolivije.

Međutim, ako se u račun "običnog" korisnika ulogira netko iz Facebooka, takvog upozorenja neće biti. Moramo li uopće podsjetiti na slučaj sada bivšeg zaposlenika Facebooka koji se hvalio kako može ući u račun bilo koga?

U Facebooku priznaju da postoji "Sauron Alert", ali i da su razmišljali o uvođenju istog načina obavještavanja i za "obične" korisnike.

Postoji cijeli niz važnih stvari o kojima treba voditi računa. Primjerice, kako možemo izbjeći uzbunjivanje loših ljudi ili u osjetljivim situacijama poput onih zlostavljanja, istaknuli su iz Facebooka za WSJ.

Dodali su i kako samo određen broj zaposlenika Facebooka ima ovlasti za pristupanje računima korisnika te svako pristupanje moraju opravdati. Ako pristupe bez valjanog razloga, slijedi im otkaz. Naravno, ako ih uhvate.