Optimizam šefa Applea: Očekuje brz gospodarski oporavak nakon koronavirusa

Globalno je gospodarstvo u slobodnom padu, a dok od velikog broja analitičara i stručnjaka čitamo o teškom i dugotrajnom oporavku, Tim Cook vjeruje da će taj oporavak biti puno brži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2020. / 08:53

Tim Cook i Mac Pro (Foto: AFP)

Neke zemlje, uključujući i Hrvatsku, počele su s popuštanjem mjera i postupnim pokretanjem zamrlih gospodarskih aktivnosti, a iako virus još nije ni blizu pobijeđen (i nitko ne zna kakva će situacija biti za mjesec-dva ili krajem godine kada je moguć novi val pandemije), čini se da se ljudima vraća dio optimizma. Naravno, optimizam ne znači opuštanje jer je i dalje od velike važnosti držati se preporuka fizičke udaljenosti i pranja ruku, a poželjno je i nošenje maski. Ono što nas sve zanima, a to je još jedno pitanje na koje nitko ne zna i ne može dati odgovor jest kada će početi gospodarski oporavak i kako će on izgledati.

Rad od kuće Posao nakon koronavirusa: Njemačka bi mogla ozakoniti pravo zaposlenika na rad od kuće

Na internetu možemo pročitati razmišljanja brojnih analitičara i stručnjaka koja često nisu optimistična te mnogi od njih naglašavaju kako nas čeka ekonomska depresija i dug oporavak. Nezaposlenost već sada raste nevjerojatnom brzinom, pogotovo u SAD-u, a pitanje je što možemo očekivati i u Hrvatskoj jednom kada prestane učinak vladinih mjera namijenjenih zadržavanju radnih mjesta.

U takvoj situaciji i crnim prognozama, dobro je pročitati i neka pozitivna razmišljanja, a da bi oporavak mogao biti puno brži u odnosu na predviđanja brojnih analitičara, vjeruje šef Applea Tim Cook. On je nedavno razgovarao s Donaldom Trumpom o pandemiji, gospodarstvu i posljedicama koje bi koronavirus mogao ostaviti na američku ekonomiju.

Slika nije dostupna Iskustvo iz prve ruke: Evo kako bi mogao izgledati povratak u urede i na posao

Prema onome što je Trump rekao novinarima, Cook vjeruje da bi oporavak mogao imati V-oblik, odnosno da će nakon razdoblja naglog gospodarskog pada uslijediti i nagli rast. Analitičari često govore o U-obliku gospodarskih kretanja, pri čemu je donji dio krivulje, onaj kada je gospodarstvo na najnižem nivou produžen, a uspon je na početku spor. Također, spominje se čak i L-oblik u kojem razdoblje iznimno loših gospodarskih kretanja traje jako dugo. 

Mi se samo možemo nadati da je Cook u pravu te da će se ekonomija (relativno) brzo oporaviti, da će se stvari s vremenom normalizirati i vratiti koliko-toliko na staro. Ipak, dok je u nekim europskim državama počelo popuštanje mjera, velik broj saveznih država u SAD-u i dalje je u lockdownu, tako da je jasno da će proći još neko vrijeme prije nego što se gospodarstvo uopće pokrene.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti