Osječki FERIT počinje izgradnju novog Znanstveno-istraživačkog centra

Završena je izrada projektne dokumentacije za izgradnju Znanstveno-istraživačkog centra elektronike i računarstva, jednog od kapitalnih projekata osječkog Sveučilišta, nužnog za daljnji razvoj znanosti, ali i ovog dijela Hrvatske, istaknuto je na završnoj konferenciji.

Hina | 13.12.2023. / 14:09

Osijek dobiva Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva (Foto: FERIT)

Za izradu projektne dokumentacije, te ishođenje lokacijske i građevinske iz EU fondova osigurano je nešto više od 1,2 milijuna eura, čime su se stekli uvjeti za apliciranje na sredstva potrebna za izgradnju.

Dekan osječkog Fakulteta elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Tomislav Matić pojasnio je u srijedu kako će budući Znanstveno-istraživački centar biti ustrojbena jedinica fakulteta, u kojoj će nastavnici, koji su ujedno i znanstvenici, provoditi znanstvena istraživanja.

  Potpisivanje ugovora o suradnji izmedju kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike, racunarstva i informacijskih tehnologija Osječki FERIT i kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisali Sporazum o suradnji

Podsjeća kako je fakultet, prije skoro 45 godina, započeo rad kao studij elektrostrojarstva, postupno se razvijao i dograđivao, dijeleći prostor s Elektrotehničkom školom, a sada je došao u fazu u kojoj su im prostorni resursi definitivno nedostatni.

Napominje kako je fakultet proveo ispitivanje potreba tržišta rada za naredno petogodišnje razdoblje, koje je pokazalo povećani interes za kadrove iz ovoga područja za preko 20 posto, a da trenutni uvjeti s kojima FERIT raspolaže nisu dovoljni za neki značajniji porast.

Novom zgradom želimo osigurati dodatne kapacitete za nastavu i podići njezinu kvalitetu. Svjedoci smo nastajanja novih poslova i radnih mjesta u području za koje obrazujemo inženjere, pa se kontinuirano moramo educirati i otkrivati nova područja, kako bi bili međunarodno konkurentni, jer tvrtke za koje školujemo kadrove posluju na međunarodnoj razini, i tu ne smijemo zaostajati, ocijenio je dekan Matić.

Voditelj projekta Drago Žagar kazao je kako će vrijednost projekta izgradnja novog Znanstveno-istraživačkog centra, veličine oko 16 tisuća kvadratnih metara, iznositi oko 60 milijuna eura.

Vjerujem da ćemo realizacijom ovoga projekta ostvariti bolju pokrivenost tržišta rada našim stručnjacima, dodao je.

Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac ocijenio je kako je ovo je kapitalni sveučilišni projekt, a cilj je da se kompletno financiranje izgradnje osigura iz EU fondova.

  Potpisivanje memoranduma o suradnji između fakulteta i Huaweija Nastavlja se suradnja osječkih fakulteta i Huaweija

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin smatra kako je novi objekt FERIT-a, nužno potreban za daljnji razvoj znanosti i visokog obrazovanja te grada Osijeka i Županije.

Istaknuo je kako se velike investicije u Osijeku, poput američke tvrtke "Jabill" te nedavno predstavljene njemačke tvrtke "IMS Gear, ovdje realiziraju dobrim dijelom zbog FERIT-a i stručnjaka koji ovdje završavaju studij. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti