Osnivač Oculusa ima pomalo ekstremnu ideju: Biste li igrali videoigru u kojoj biste sve što se događa vašem liku, osjetili u stvarnom životu?

Uostalom, biste li na isti način igrali videoigru da znate da ćete svaki udarac koji vaš lik zaprimi u igri osjetiti na svom tijelu?

Martina Čizmić | 13.03.2021. / 09:58

Oculus Rift (foto: AFP)

Za Palmera Luckey znaju tek rijetki. Ovaj mladi Amerikanac pokrenuo je tvrtku koja se bavi virtualnom stvanosti Oculus ( i poslije ju prodao Facebooku), a poslije i tvrtku koja se bavi razvojem vojne tehnologije, Anduril. No, trenutno se našao u središtu pozornosti zbog neobične i pomalo ekstremne ideje vezane uz videoigre.

Naime, Luckey je na svom Twitter profilu podijelio ideju kako učiniti videoigre uzbudljivijima - tako da se sve ono što se igraču događa u videoigri, dogodi i u stvarnom životu.

Koncept videoigara s ozbiljnim fizičkim posljedima, poput smrti, karakterističan je za znanstvenu fantastiku, ali ne i za stvarni život. Uzevši u obzir popularnost motora, ekstremnih sportova i slično - zašto ne?, napisao je Luckey.

 

 

Iako se kreatori videoigara već godinama trude stvoriti što stvarniji doživljaj, pogotovo uz pomoć proširene i virtualne stvarnosti (pa tako i Oculus), Luckeyev se prijedlog da, ako u videoigri slupate automobil, u stvarnosti polomite kosti i dobijete ozlijedu glave, mogao bi ipak biti malo previše ekstreman.

Uostalom, biste li na isti način igrali videoigru da znate da ćete svaki udarac koji vaš lik zaprimi u igri osjetiti na svom tijelu?

Korisnici Twittera koji su komentirali Luckeyev prijedlog složili su se u jednom - privlačnost videoigara leži upravo u tome da je minimiziran rizik od ozlijede ili smrti, dok je maksimiziran dojam i doživljaj ekstremnog ponašanja. Za neke je upravo to glavna prednost igranja videoigara jer mogu realizirati svoje fantazije (primjerice da budu profesionalne ubojice ili manijakalni vozači automobilskih utrka).

S obzirom na to da Luckey još uvijek surađuje u razvoju Oculusa, nadamo se da ovakvu ideju neće pokušati pretvoriti u stvarnost. Jer ideja o tome da ćemo osjetititi svaki udarac ili metak kao da nam se to događa u stvarnom životu, baš nam i nije privlačna. A da ne govorimo kako bi igranje određenih igara moglo imati i smrtonosne posljedice za igrače, a pravne za proizvođače videoigara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti