Osuđen "najgori kriminalac s Fejsa": Bio je tolika prijetnja da je postao jedina osoba koju je hakirao - Facebook

Nakon što FBI nije uspio otkriti IP adresu i identitet zlostavljača s Facebooka, u igru se uključila Zuckerbergova kompanija i riješila stvar.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2021. / 15:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na američkom sudu prošli tjedan na 75 godina zatvora osuđen je Buster Hernandez, dugogodišnji zlostavljač kojeg su zaposlenici Facebooka smatrali “najgorim kriminalcem” koji je koristio njihovu platformu. Hernandez, sada 29-godišnjak, na mreži je bio poznat po svom nadimku Brian Kil, a sa zlostavljanjima je počeo još 2014. godine.

Slika nije dostupna "Jocker odlazi u zasluženu mirovinu": Kraj za jednu od najprofitabilnijih operacija kibernetičkog kriminala

On bi putem Facebooka kontaktirao maloljetnice, pri čemu su neke imale samo 12 godina te im govorio kako se dokopao njihovih golih fotografija koje su slali drugim osobama putem interneta. Kada bi naišao na žrtve koja bi mu povjerovale, od njih je tražio da mu šalje gole fotografije i videozapise. Pri tome ih je ucjenjivao objavom njihovih fotografija, ali prijetio im je i smrću, silovanjem, govorio da će ubiti članove njihove obitelji, baciti bombe na škole u koje pohađaju itd.

Njegovo je zlostavljanje trajalo najmanje tri godine, a nekim je žrtvama govorio da želi postati najgori kibernetički terorist na svijetu. Kako bi se zaštitio od policije, koristio je kombinaciju privatnog operativnog sustava Tails i Tora, čime je uspješno maskirao svoju IP adresu. Srećom, pao je 2017. godine i to na prilično neobičan način. Naime, osim FBI-a koji je već primio više prijava protiv njega, u lov na Hernandeza uključio se i Facebook koji je, vjerovali ili ne, unajmio i dobro platio usluge jedne kompanije za kibernetičku sigurnost koja je pronašla način kako hakirati zlostavljača.

Putem posrednika Facebook je obavijestio FBI o sigurnosnom propustu u video playeru, a oni su tu informaciju iskoristili i poslali mu videozapis (za koji je mislio da ga šalje jedna od žrtava) s posebnim kodom zahvaljujući kojem su se napokon dokopali njegove IP adrese. Nakon uhićenja i kada se saznala uloga Facebooka u tome, iz te su kompanija tada tvrdili kako je to jedini put u povijesti da su sudjelovali u hakiranju jednog svog korisnika. To je bio jedinstven slučaj, komentirali su tada iz Facebooka naglašavajući da je Hernandez koristio sofisticirane metode kako bi sakrio svoj identitet te su morali poduzeti izvanredne mjere suradnje sa stručnjacima za sigurnost kako bi pomogli FBI-u.

Slika nije dostupna Hrvatska policija upozorava na novi oblik računalne prijevare

Prema podacima sa suđenja, Hernandez je zlostavljao ili pokušao zlostavljati čak 375 maloljetnica, zbog čega bi sljedećih više od 70 godina trebao provesti iza rešetaka.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti