Jučer je u Varaždinu u 10h otvoren drugi po redu internacionalni sajam obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2010. Sajam okuplja više od 30 stranih i domaćih proizvođača , a otvorio ga je varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok. Održava se u gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu sve do kraja radnog tjedna, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Na sajmu se predstavljaju proizvođači i tvrtke koje se bave obnovljivim  izvorima energije i energetskom učinkovitošću, a cilj sajma je što više približiti i upoznati građane sa ovim novim tehnologijama.

Na sajmu smo vidjeli razne elektromobile, elektrobicikle i elektroskutere.  Posebno nas se dojmio svjetski poznati hrvatski prototip električnog automobila  XD, a ako ga dosad niste vidjeli, vrijeme je da ga pogledate uživo, jer upravo on stoji na ulazu u sajamski prostor.

Ovaj automobil ima impresivne performanse i  jednostavno će vas priljepiti za stolac jer njegovo ubrzanje od 0  do 100 km na sat iznosi samo 7 sekundi. Još je jedna sedmica koja je vezana uz XD električni automobil, a to je da će vas prijeđenih 100 km  koštati samo 7 kuna.

Od stvari koje su nam se još svidjele, trebali bi izdvojiti električni bicikl. Sigurno se sad pitate što je električni bicikl? Električni bicikl ili E-bike, je bicikl s pomoćnim motorom koji se napaja iz akumulatora i omogućava kretanje koristeći našu snagu, ali uz pripomoć električnog motora.

Na ovom biciklu sigurno se nećete oznojiti kao na običnom biciklu. Na električnom biciklu možete prijeći i preko 35km, a da ne morate napuniti bateriju. Sve u svemu E-bike je vrlo zanimljivo prijevozno sredstvo koje ne zagađuje okolinu.

Razgledali smo i malu vjetrenjaču pogodnu za vikendice i manja seoska gospodarstva. Mogli smo vidjeti i razne fotonaponske ćelije naših i stranih tvrtki.  Saznali smo da je tehnologija ovih ćelija uvelike napredovala i da je njihova izrada pojeftinila.

Vidjeli smo i akciju ozelenjivanja krovova, koja je kako oni kažu: logička, ekonomična i ekološka. Sam program će biti popraćen prezentacijama o mogućnosti razvoja i poticanja investicija u obnovljive energije u Hrvatskoj. Zato ako smo vas zaintersirali, požurite do petka na CRO EEE 2010 sajam obnovljih izvora energije u Varaždinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju