Otvorena mreža poslovnih anđela želi olakšati startupima pronalazak investitora

Investitori, po prirodi stvari, radije ostaju anonimni, a poduzetnici ne znaju gdje ih mogu pronaći.

Martina Čizmić | 29.06.2019. / 08:57

Predsjednica otvorene mreže poslovnih anđela Keymon Angelsa Marta-Patricia Aparicio y Montesinos (Foto: keymon angels)

U Hrvatskoj se 6% brzorastućih tvrtki, kao što su startupi te drugi mali i srednji biznisi s velikim potencijalom rasta, financira rizičnim kapitalom, otkrila je otvorena mreža poslovnih anđela Keymon Angels na 1. Regionalnom investicijskom forumu u Zagrebu na kojem se okupilo 40 poslovnih anđela i na kojem su pitchala za investiciju 4 startupa. Predstavljanje je vodila predsjednica Keymon Angelsa i voditeljica istraživanja Marta-Patricia Aparicio y Montesinos.

Investitorima su se predstavili startupi STEMI (prvi hrvatski edukacijski robot), Top Digital Agency (hrvatska B2B platforma za povezivanje marketinških agencija s tvrtkama koje koriste njihove usluge), RUN Croatia (platforma za podizanje turističke ponude kroz sport) i Identyum (platforma za upravljanje digitalnim identitetima, identifikaciju, upravljanje profilima i potpisivanje elektroničkih dokumenata). Startupi su kroz pozitivan dijalog izazvali veliki interes svih prisutnih te su dobili niz pitanja i prijedloga kako ubrzati daljnji rast.

Iznimno sam sretna što sam danas ovdje kako bih predstavila budućnost našeg novog proizvoda i ovo je vrlo dobro mjesto za susret s potencijalnim investitorima. Osjećala sam se vrlo ugodno u ovoj atmosferi ovdje, njezino lijepo i radujem se novim poznanstvima koja će vjerojatno uslijediti nakon ovog događaja, izjavila je suosnivačica startupa Run Croatia Iva Hafner.

Na forumu se predstavio i startup Terra Marascae, osnivača Denisa Rubića i investitora Klausa Richtera, koji je otkrio sve izazove s kojima su se susretali prilikom pokretanja ovog poslovnog pothvata.  Richter je kao investitor pokazao veliko povjerenje u Rubića te su zajednički rješavali probleme od početka i iskazali veliko povjerenje u Hrvatsku kao destinaciju pogodnu za investiranje.

Izazov u investiranju poslovnih anđela je vidljivost. Investitori, po prirodi stvari, radije ostaju anonimni, a poduzetnici ne znaju gdje ih mogu pronaći. Vizija Keymon Angels je postati mreža izbora za povezivanje visokokvalitetnih projekata s anđelima investitorima u Hrvatskoj i regiji, izjavila je predsjednica Keymon Angelsa Marta-Patricia Aparicio y Montesinos.

Keymon Angels želi ojačati gospodarstva država jadranske regije kroz poticanje investicija u rane faze razvoja tvrtki.

U Hrvatskoj postoje veliki izazovi u efikasnosti i brzini primjeni mjera koje potiču poduzetništvo. U društvu se, međutim, može zamijetiti više dinamike i agilnosti za promjenom statusa-quo prema gospodarstvu koje se temelji na inovacijama. Predstoji još dug put, ali mogu se zamijetiti jasni signali potencijala za inovacije i poboljšanje konkurentnosti gospodarstva, a time i prihvaćanja kulture poduzetništva, izjavila je predsjednica otvorene mreže poslovnih anđela Keymon Angelsa Marta-Patricia Aparicio y Montesinos.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti