Ova europska zemlja priprema plan za zatopljenje od 4 stupnja do 2100. godine: "To je realistično"

Francuska, ako je vjerovati njihovu ministru, sve manje gaji iluzije o globalnom zatopljenju do dva Celzijeva stupnja do kraja stoljeća.

Branimir Vorša | 22.05.2023. / 12:38

Sunce iznad grada, ilustracija
Sunce iznad grada, ilustracija (Foto: Getty Images)

S obzirom na to da svijet ne ispunjava zadane ciljeve za obuzdavanje klimatskih promjena, Francuska se priprema za temperature od četiri Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih razina do kraja stoljeća, rekao je francuski ministar.

Christophe Bechu, ministar za ekološku tranziciju, rekao za tjednik JDD da se njegova vlada više ne oslanja na ograničavanje povećanja na 1,5 Celzijev stupanj ili barem znatno ispod 2,0 stupnjeva, kako je dogovoreno u prekretničkom Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine.

Isušeno jezero, ilustracija Znanstvenici upozoravaju: Svjetska jezera nestaju, a to bi moglo imati ozbiljne posljedice

Dvostruko gore od uvaženih globalnih prognoza

Umjesto toga, najoptimističniji scenarij za 2100. dosad je bio dva stupnja za metropolitanski dio Francuske, no izglednije je da bi temperaturni porast zapravo mogao biti dvostruko veći i od te brojke.

Ako sve države svijeta ne pojačaju svoje napore da dodatno smanje emisije, na putu smo globalnog zatopljenja u prosjeku između +2,8 i +3,2 stupnja, što znači +4 stupnja za Francusku jer se Europa brzo zagrijava, pojasnio je Bechu.

Pesimistično ili realistično?

Iako francuska vlada takav scenarij smatra pesimističnim, Bech ističe da bi ga zapravo trebali nazvati realističnim te da bi se francuski napori u prilagodbi trebali temeljiti na prognozama povećanja od četiri stupnja, za koje bi se ta zemlja trebala pripremiti.

Spomenuti francuski ministar u utorak će pokrenuti javno savjetovanje kako bi se pomoglo u definiranju plana francuske vlade o klimatskim promjenama te strategije za prilagodbu tome. Usto bi se trebalo raspraviti i o daljnjim naporima za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Šumski požar, ilustracija Države EU-a daleko od ispunjavanja ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma, ali moglo bi vas iznenaditi kako stoji Hrvatska

Suočavanje sa stvarnošću

Ne možemo pobjeći od globalne stvarnosti globalnog zatopljenja. Stoga ćemo se morati konkretno pripremiti za njegove neizbježne učinke na našu zemlju i naše živote. Zbog toga želimo našoj zemlji dati jasnu putanju prilagodbe, rekao je ministar u izjavi, također objavljenoj u nedjelju.

Prošla je godina bila najtoplija zabilježena godina u Francuskoj, koja vodi evidenciju još od 1900. godine.

Bechu je rekao da bi se Francuska mogla suočiti s toplinskim valovima koji bi trajali dva mjeseca u komadu ako temperature porastu za četiri stupnja, a neki južni dijelovi zemlje mogli bi imati i do 90 noći godišnje s vrućim tropskim temperaturama. Suše i ekstremne oborine također bi postale uobičajene ako se ta, prema Bechuovim riječima, realistična prognoza i ostvari.

Izvor: The Local

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti