Ovaj alat otkriva koje su vijesti na internetu istinite, a koje lažne

TRAILS pomaže korisnicima da među brojnim informacijama objavljenim na Twitteru, saznaju koje su vijesti istinite, a koje samo lažne glasine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.11.2014. / 11:22

Ovaj alat otkriva koje su vijesti na internetu istinite, a koje lažne

S obzirom na veliku količinu različitih informacija koje se svakodnevno objavljuje na internetu i društvenim mrežama, nemoguće je saznati koje su od tih informacija istinite, a koje su samo lažne glasine. Ovakve informacije često su problem ne samo za čitatelje, već i za blogere i novinare koji također nekad nisu sigurni jesu li neke informacije koje namjeravaju koristiti u svojim tekstovima vjerodostojne ili ne (npr. neki su mediji prenosili vijesti sa satiričnih portala). Kako bi čitateljima i novinarima pomogli u razlikovanju lažnih vijesti i glasina od istine, računalni odjel Wellesley fakulteta nedavno je objavio interaktivni web alat TRAILS koji prati širenje vijesti na Twitteru.

Ovaj alat tako prati informacije sve do njihovog izvora – dakle, tko je prvi objavio neke informacije, kada i kako su se one raširile društvenim mrežama i internetom, da li se one i dalje šire i kojom brzinom, tko retvita i dalje širi tu priču, da li su objavljeni neki demantiji tih informacije te tko su glavni akteri vijesti koja se prati. TRAILS korisnicima daje na uvid dvije važne kategorije pri praćenju informacija – brzinu širenja te vijest i 'nivo skepticizma', odnosno vjerojatnost da ta informacija bude istinita. Nakon početnih testiranja, ovaj se alat pokazao prilično uspješnim te se pokazalo da, unatoč nekim prijevarama i lažnim informacijama koje su stigle na naslovnice najčitanijih portala i novina, većina lažnih glasina koje su pratili na Twitteru ne širi brzinom kojom se šire istinite vijesti te se većina takvih lažnih informacija proširila među jako malim ili zanemarivim brojem korisnika.

Kako prenose na The Daily Beastu, Svjetski ekonomski forum kao jedan od izazova za ovu godinu naglasio je upravo veliku brzinu širenja lažnih informacija putem interneta, no pri tome su napomenuli da je upravo Twitter najbolje mjesto na kojem se lažne informacije mogu demantirati.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti