Ovaj biljni virus potencijalno može zaustaviti metastaziranje raka kod ljudi

Nanočestice iz virusa crnookog graška ili crnookice obećavaju u prevenciji metastatskog raka jačanjem imunološkog odgovora kod miševa, nudeći nadu za buduće liječenje ljudi.

Branimir Vorša | 21.05.2024. / 13:41

Virus mozaika crnookog graška
Virus mozaika crnookog graška (Foto: Wikimedia COmmons/Thomas Splettstoesser)

Revolucionarna nova studija otkriva da bi virus koji inficira biljke crnookog graška (Vigna unguiculata) potencijalno mogao inhibirati metastatski rak kod ljudi. Znanstvenici s kalifornijskog Sveučilišta San Diego otkrili su da nanočestice virusa mozaika crnookog graška povećavaju stope preživljavanja i potiskuju rast tumora kod miševa s rakom dojke, debelog crijeva i jajnika.

Virus mozaika crnookog graška ne napada izravno stanice raka. Umjesto toga, djeluje kao imunoterapija, stimulirajući imunološki sustav da cilja i uništava stanice raka. Nicole Steinmetz, nanoinženjerka na Kalifornijskom sveučilištu San Diego, predvodila je novo istraživanje tih virusnih nanočestica kao imunomodulatora. To istraživanje objavljeno je u časopisu Advanced Science.

Stanice raka u krvi, ilustracija Veliko otkriće britanskih znanstvenika: Proteini u krvi mogu predvidjeti rak i do 7 godina unaprijed

Prethodni pokusi pokazali su da ubrizgavanje ovih nanočestica u tumore može izazvati imunološki odgovor, sprječavajući širenje i ponovnu pojavu raka. Nedavna studija pokazuje da sustavna isporuka tih nanočestica također može spriječiti metastaze i poboljšati stope preživljavanja kod različitih vrsta raka.

Prevencija, a ne liječenje

Ovdje ne liječimo postojeće tumore ili metastatske bolesti, već sprječavamo njihov nastanak. Pružamo sustavno liječenje kako bismo probudili imunološki sustav tijela kako bismo eliminirali bolest prije nego što se metastaze uopće formiraju i smjeste, objašnjava Steinmetz.

Istraživanje je uključivalo uzgoj biljaka crnookog graška u laboratoriju i njihovo zaražavanje virusom mozaika crnookog graška. Taj proces proizveo je milijune kopija virusa, stvarajući nanočestice pogodne za primjenu bez modifikacija. Nakon toga ubrizgane su u miševe, koji su potom bili izloženi metastatskim tumorima. Miševi tretirani nanočesticama pokazali su smanjeni rast tumora i povećano preživljavanje u usporedbi s netretiranim miševima.

Čak i nakon kirurškog uklanjanja tumora, tretirani miševi pokazali su bolje rezultate, naglašavajući potencijal nanočestica u sprječavanju rezidualne bolesti i metastaza.

Čak i ako izvedete operaciju za uklanjanje tumora, nijedna operacija nije savršena i dolazi do rasta metastaza ako se ne pruži dodatni tretman. Ovdje koristimo naše nanočestice biljnog virusa nakon operacije kako bismo potaknuli imunološki sustav da odbije bilo kakvu zaostalu bolest i spriječi metastatsko sijanje cirkulirajućih tumorskih stanica. Otkrili smo da radi jako, jako dobro!, naglašava Steinmetz.

Pretilost Liječenje raka dojke može otežati prehrana bogata masnoćama, ali i pretilost

Iako su dobiveni rezultati kod miševa obećavajući, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo mogu li se slični učinci postići i kod ljudi. Znanstvenici sada planiraju istražiti temeljne mehanizme i procijeniti sigurnost kod drugih životinja, s ciljem budućih kliničkih ispitivanja na ljudima.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti