Najveći udio na tržištu električnih vozila drži Tesla sa svojom S3XY linijom vozila (Modeli S, 3, X i Y), no sve je veća potražnja i za modelima manje poznatih kompanija koji su naročito popularni u Kini. Jedan od takvih modela je i minijaturni električni automobil Hong Guang MINI EV koji je dio brenda Wuling u koji su zajednički uložili SAIC, Liuzhou Wuling Motors, ali i američki GM.

Slika nije dostupna Amerikanci bi mogli uštedjeti oko 70 milijardi dolara godišnje prelaskom na električna vozila

Automobil je predstavljen u ožujku, dok se autosalonima pojavio krajem prošlog mjeseca, a potražnja za njim je fantastična. Već prvi tjedan prodano je više od 7300 vozila, a nakon dvadeset dana ta je brojka premašila 15 tisuća komada, uz ukupan broj narudžbi koji je veći od 50 tisuća. Iako se te brojke čine pomalo nevjerojatnim, s obzirom na to da je riječ o električnom vozilu, razlog za tako veliku potražnju ipak je prilično jasan i logičan - cijena. Prema stranici Inside EVs, ona iznosi od oko 4100 do 5500 dolara.

Uz takvu cijenu, jasno, ne treba očekivati nekog konkurenta Tesli, no za osobe koje traže mali gradski automobil s motorom na struju, Hong Guang MINI EV čini se idealnim izborom. Kraći je od 3 metra i uži od 1,5 metara, a usprkos tako malim dimenzijama, u njega mogu sjesti četiri osobe. Moguće je ukloniti zadnja sjedala iz vozila čime se otvara prtljažni prostor zapremine 741 litre. Dostupna su dva modela baterija - s 9.2 kWh baterijom vozilo će moći prijeći 120 km, dok će jača, 13.8 kWh baterija izdržati do 170 kilometara s jednim punjenjem.

Slika nije dostupna Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

Te brojke, zajedno s maksimalnom brzinom od 100 km/h nisu spektakularne, no mnogima će biti sasvim dovoljne za kraće distance i gradsku vožnju. Kada se tome doda i spomenuta cijena od 4100 dolara, jasno je zašto je potražnja za modelom Hong Guang MINI EV tako velika.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju