Ovaj je električni automobil postao apsolutni prodajni hit, a razlog je jasan - cijena od samo 4100 dolara

Iako se u prodaji pojavio prije manje od mjesec dana, Hong Guang MINI EV već je prodan u više od 15 tisuća primjeraka, dok je ukupan broj narudžbi premašio 50 tisuća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2020. / 15:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najveći udio na tržištu električnih vozila drži Tesla sa svojom S3XY linijom vozila (Modeli S, 3, X i Y), no sve je veća potražnja i za modelima manje poznatih kompanija koji su naročito popularni u Kini. Jedan od takvih modela je i minijaturni električni automobil Hong Guang MINI EV koji je dio brenda Wuling u koji su zajednički uložili SAIC, Liuzhou Wuling Motors, ali i američki GM.

Slika nije dostupna Amerikanci bi mogli uštedjeti oko 70 milijardi dolara godišnje prelaskom na električna vozila

Automobil je predstavljen u ožujku, dok se autosalonima pojavio krajem prošlog mjeseca, a potražnja za njim je fantastična. Već prvi tjedan prodano je više od 7300 vozila, a nakon dvadeset dana ta je brojka premašila 15 tisuća komada, uz ukupan broj narudžbi koji je veći od 50 tisuća. Iako se te brojke čine pomalo nevjerojatnim, s obzirom na to da je riječ o električnom vozilu, razlog za tako veliku potražnju ipak je prilično jasan i logičan - cijena. Prema stranici Inside EVs, ona iznosi od oko 4100 do 5500 dolara.

Uz takvu cijenu, jasno, ne treba očekivati nekog konkurenta Tesli, no za osobe koje traže mali gradski automobil s motorom na struju, Hong Guang MINI EV čini se idealnim izborom. Kraći je od 3 metra i uži od 1,5 metara, a usprkos tako malim dimenzijama, u njega mogu sjesti četiri osobe. Moguće je ukloniti zadnja sjedala iz vozila čime se otvara prtljažni prostor zapremine 741 litre. Dostupna su dva modela baterija - s 9.2 kWh baterijom vozilo će moći prijeći 120 km, dok će jača, 13.8 kWh baterija izdržati do 170 kilometara s jednim punjenjem.

Slika nije dostupna Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

Te brojke, zajedno s maksimalnom brzinom od 100 km/h nisu spektakularne, no mnogima će biti sasvim dovoljne za kraće distance i gradsku vožnju. Kada se tome doda i spomenuta cijena od 4100 dolara, jasno je zašto je potražnja za modelom Hong Guang MINI EV tako velika.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti