Ovaj ruksak za bicikliste u manje od 0,2 sekundi pretvara se u zračni jastuk

Na prvi pogled Commute Air 18 ne razlikuje se previše od klasičnih ruksaka, no cijena od 900 eura govori da on ima neke opcije kakve ne možete dobiti od običnih ruksaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2021. / 12:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ono što vrijede za motocikliste, vrijede i za bicikliste - kaciga glavu čuva. No dok kaciga može spasiti glavu od težih ozljeda, prilikom padova i sudara tijelo biciklista ostaje nezaštićeno. To će pokušati promijeniti tvrtka EVOC Sports koja je najavila ruksak namijenjen isključivo za bicikliste koji je specifičan po tome da u sebi skriva - zračni jastuk.

Slika nije dostupna Jedinstveni hrvatski turistički proizvod koji je prepoznat i u Europi: Preuzmite aplikaciju i polažite ispite biciklirajući

Ruksak Commute Air Pro 18 na tržištu će se pojaviti sljedeće godine, a njegova cijena viša je od cijene mnogih/većine bicikala koji su voze u Hrvatskoj. Oni koji svakodnevno koriste prometalo na dva kotača te im je sigurnost na prvom mjestu, a mogu izdvojiti čak 900 eura koliko Commute Air 18 stoji, mogli bi razmisliti o tom ruksaku kao o još jednom sloju zaštite tijekom vožnje.

Na prvi pogled i ako zanemarimo cijenu, riječ o prilično klasičnom ruksaku u koji se može staviti prijenosno računalo te, zahvaljujući dodatnim džepovima, i brojne druge stvari i sitnice. Unutar njega smješten je i zračni jastuk koji je dobro skriven te ne zauzima previše mjesta.

Da bi se aktivirao u slučaju nesreće, biciklist mora zatvoriti posebni magnetski pojas koji se postavlja oko prsa, čime se aktiviraju senzori pokreta koji prate poziciju i kretanje ruksaka, tj. biciklista. U slučaju nekog ekstremnog pokreta koji ukazuje na to da je došlo do pada ili sudara, iz ruksaka se aktivira zračni jastuk i omota oko gornjeg dijela tijela. Za njegovo otvaranje potrebno je manje od 0,2 sekunde tako da, dok biciklist završi na podu, jastuk će već biti napuhan. Ako se zračni jastuk pri otvaranju ne ošteti, moći će se spakirati u ruksak i ponovno koristiti u slučaju padova.

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte kako su u Greypu stvarali električni bicikl kojim Modrić osvaja ulice Madrida

Njegova uloga je pri padovima zaštititi gornji dio tijela - ključnu kost, ramena, prsa i vrat, dok bi glavu trebala sačuvati kaciga (za pretpostaviti je da će osobe koje toliko novaca daju za ovaj ruksak, nositi i kacigu). Iz EVOC Sportsa kažu da, prema njihovim istraživanjima, zračni jastuk smanjuje udarne sile na biciklistima do 80 posto. Početak prodaje modela Commute Air Pro 18 očekuje se tijekom proljeća sljedeće godine.

Izvor: Gizmodo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti