Ove su videoigre ušle u Kuću slavnih videoigara: Gotovo svi su barem jednom zaigrali neku njihovu inačicu

Ovogodišnji laureati ostavili su trajan trag na povijest videoigara i živote milijuna igrača diljem svijeta.

Martina Čizmić | 12.05.2024. / 08:50

Asteroid, Myst, Ultima, Resident Evil i SimCity (Foto: The World Video Game Hall of Fame)

Tijekom godina, neke su videoigre osvojile više simpatija igrača od drugih. Kako bi obilježili upravo te videoigre koje su postale legendarne, Svjetska kuća slavnih videoigara (The World Video Game Hall of Fame) posljednjih 10 godina u svoje redove počasnih igrača uvodi odabrane članove. Ove godine, odali su priznanje, uvodeći ih u svoju 10. klasu počasnih igrača, klasicima kao što su Asteroid, Myst, Resident Evil, SimCityju i Ultima.

Spomenute igre svojim su razvojem i pojavom unaprijedili tehnologiju, ali i povećali interes različitih dobnih i interesnih skupina igrača za videoigre. 

Borba za ulazak u Kuću slavnih ove godine vodila se između 12 finalista, sve dobro poznatih igara koje su igrali milijuni igrača diljem svijeta. Tako su se za ulazak borili Elite, Guitar Hero, Metroid, Neopets, Tokimeki Memorial, Tony Hawk's Pro Skater i You Don't Know Jack.

Atarijev Asteroid izdan je pred čak 45 godina i nosi titulu Atarijeve najprodavanije igra na kovanice. Sjajna grafika i zvučni efekti s temom svemira u igri su se probili iz više od 70.000 arkadnih jedinica u milijune dnevnih soba kada je kućna verzija Asteroida postala dostupna na Atari 2600.

Kroz beskrajne varijante i preinake na desecima arkadnih, kućnih, ručnih i mobilnih platformi, Asteroids je napravio jednostavnu, ali izazovnu igru ​​o miniranju kamenja u jednu od najčešće igranih i najutjecajnijih videoigara svih vremena, rekao je Jeremy Saucier iz Svjetske kuće slavnih videoigara.

S druge strane, Ultima možda nije toliko poznata kao Asteroid, ali je svojom pojavom 1981. godine pokrenula cijeli novi žanr "role playing igara" iz kojeg su se poslije razvili hitovi kao što su Dragon Quest i Final Fantasy.

O SimCityju se gotovo sve već zna. Igra je inspirirana urbanim dizajnom, a izdao ju je Maxis 1989. godine. Od samog početka svoje je obožavatelje pronašao kako među odraslima, tako i među djecom, koja su tako od malih nogu rješavala izazove koje pred njih stavlja izgradnja i vođenje vlastitog grada. Treba spomenuti i kako je upravo ova igra nadahnula stvaranje još jednog hita, The Sims. 

U vrijeme kada su mnogi ljudi o video igrama razmišljali kao o arkadnim pucačinama ili platformama za konzole, SimCity je privukao igrače koji su željeli intelektualno stimulirajuću zabavu na svojim novokupljenim osobnim računalima, rekao je Aryol Prater, istraživački stručnjak.

Avanturistička igra Myst prodana je u više od 6 milijuna primjeraka, što ju je učinilo najprodavanijom računalnom igrom 1990-ih. Izdanje Broderbunda iz 1993. koristilo je ranu CD-ROM tehnologiju i omogućilo razinu uživljavanja igrača koja do tada nije bila dostupna u računalnim igrama.

Malo se drugih igara može mjeriti s Mystovom sposobnošću otvaranja maštovitih svjetova. Bilo je to djelo umjetničkog genija koje je zaokupilo maštu čitave generacije igrača računalnih igara, a njegov se utjecaj može vidjeti u mnogim današnjim igrama, istaknuli su iz Kuće slavnih.

I na kraju, ali ništa manje važan, tu je Resident Evil sa “svježim dijalogom B-filma, zadivljujućim igranjem i jezivom neizvjesnošću” koji je pomogao popularizirati žanr “survival horor” nakon što ga je Capcom objavio 1996. Resident Evil ponudio je zrelu zabavu za starije tinejdžere i odrasle. Stvorio ga je redatelj igre Shinji Mikami, a također je inspirirao seriju akcijskih horor filmova koja je do 2022. zaradila više od 1,2 milijarde dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti