Ovo je promjena koju ćete primijetiti kada kupite novi smartphone

Prilikom pokretanja novog telefona koji pokreće Googleov mobilni operativni sustav, od sljedeće godine pojavit će vam se popis alternativnih tražilica koje možete instalirati umjesto Google Searcha.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.08.2019. / 08:32

Android (Foto: AFP)

Nakon što ih je Europska komisija kaznila s 4,34 milijardi eura, Google je morao napraviti određene promjene u Androidu kako bi u budućnosti izbjegao nove velike kazne. Jedna od ih promjena jest pružanje korisnicima koji kupe smartphone pokretan Androidom izbor oko tražilice koju će koristiti na svojim pametnim telefonima.

Android Ne želite koristiti Google, ali želite Android? Sad je to moguće

Danas kada kupite i pokrenete Android na njemu će već biti instalirane Googleove aplikacije poput tražilice, Chromea i drugih. Upravo u tome leži razlog zbog kojeg je EK opalila Google po džepu jer smatraju da iskorištavaju svoju poziciju na štetu konkurencije – s obzirom na to da su njihove aplikacije već instalirane na telefone, korisnici neće razmišljati o drugim, konkurentskim aplikacijama poput npr. Yahooa za pretraživanje. Iz ovog internetskog giganta prošlog tjedna objavili su kako od sljedeće godine uvode promjene koje će se odnositi na područje Europske unije tako da će utjecati i na sve telefone koji će se pojaviti u prodaji u Hrvatskoj.

Prilikom prvog pokretanja novog Androida, na telefonu više neće biti predinstalirana Googleova tražilica, već će se korisnicima pojaviti popis tražilica te će oni sami moći odabrati koju aplikaciju za pretraživanje žele instalirati. Na blogu objavili su fotografiju ekrana za odabir aplikacije za pretraživanje interneta koja će se pojaviti korisnicima na području EU kada prvi put budu pokretali svoj telefon – na popisu se nalaze aplikacije Qwant, Ecosia, Google i Yahoo, a popis nije konačan jer i dalje traje proces prijave novih tražilica.

Nokijin telefon Windows (Foto: AFP) Evo zašto Microsoft nije uspio konkurirati Appleu i Googleu na mobilnom tržištu

Prije nekoliko mjeseci Google je u svojoj trgovini aplikacijama korisnike Androida obavijestio o alternativnim aplikacijama koje mogu koristiti na svojim pametnim telefonima, a koje su zamjena za Googleovu tražilicu i mobilni preglednik internetskih stranica te je ponuđena mogućnost instalacije tih aplikacija. Možemo pretpostaviti da će Google sličnu opciju predstaviti i za preglednike internetskih stranica te da će korisnici, prilikom prvog pokretanja Androida, moći odabrati koji ću aplikaciju za surfanje internetom koristiti.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti