Ovo su krivci zbog kojih vam zubi mijenjaju boju, a stručnjaci savjetuju kako si pomoći

Iako je savjet za očuvanje boje zubiju veoma jednostavan, stručnjaci ističu kako ipak ne treba pretjerivati.

Hina | 12.02.2023. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kava, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije.

Zubna caklina sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnima na sve tvari koji mogu izazvati gubitak boje, objašnjava Christoph Benz, profesor stomatologije iz Njemačke.

Stomatolog, ilustracija WHO upozorava: Gotovo polovica svjetske populacije ima neku oralnu bolest

Crno vino, kava, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, no ta pojava može biti i posljedica nekih bolesti i lijekova.

Nadalje, boja zubi mijenja se s godinama.

Pod caklinom zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi u nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može se promijeniti.

Za ljude koji se ne mogu odreći kave, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovito peru zube.

Nanoroboti u zubnim kanalima čiste bakterije Nova razina dubinskog čišćenja zubi: Sićušni čistači ulaze i u najmanje kanaliće i ubijaju bakterije

Pod redovitim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Kropp.

To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže, rekao je.

Osim redovite njege, trebalo bi redovito odlaziti stomatologu koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer naštetiti zubima.

Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure oprati zube, kaže Benz.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti