Oživite svoje črčkarije uz pomoć umjetne inteligencije

Glavna je zadaća ovog alata pogonjenog umjetnom inteligencijom da crteže pretvori u animacije.

Martina Čizmić | 15.04.2023. / 12:14

Animated Drawings (Foto: Meta/Zimo/Screenshot)

Čini se kako je ovih dana sve u umjetnoj inteligenciji. No, posljednja u nizu čini se simpatičnom, pogotovo ako imate djecu koja vole crtati.

Naime, Meta je objavila svoj projekt umjetne inteligencije pod nazivom Animated Drawings. Baš kako mu ime govori, glavna je zadaća ovog alata pogonjenog umjetnom inteligencijom da crteže pretvori u animacije.

S obzirom na to da je Meta Animated Drawings objavila kao projekt otvorenog koda, svi zainteresirani programeri moći će dati svoj obol i uvesti nove inovacije u sam alat te tako omogućiti korisnicima još raznolikija i sveobuhvatnija iskustva.

Internetska verzija Animated Drawings nastala je još 2021. godine u sklopu Fundametnal AI Research (FAIR) programa i od korisnika je zahtijevala da učitaju crtež jednog lika nalik čovjeku ili da odaberu neku od ranije ponuđenih demo figura.

Umjetna inteligencija, ilustracija - 3 Tehnologija između straha i mogućnosti: "Umjetna inteligencija nije čarobna moć. Ona je samo nevjerojatan akcelerator"

Korištenje samog Animated Drawingsa je zapravo veoma lagano. Korisnici učitaju crtež i mogu, ali i ne moraju, dati pristanak Meti za korištenje njihovog crteza za obuku modela. Nakon što crtež bude učitan, na korisniku je da označi dio koji se odnosi na crtež koji želi animirati (potrebno je što je preciznije moguće označiti samu figuru koja će se animirati). Nakon toga, alat generira animiranu verziju skice, a korisnici mogu birati aktivnosti koje će biti prikazane poput plesa, ludiranja, skakanja ili hodanja.

Animirani crteži koriste različite tehnike, kao što su modeli detekcije objekata, modeli procjene poze i metode segmentacije temeljene na obradi slike, za digitalno snimanje crteža, ali i tradicionalne tehnike računalne grafike za deformiranje i animiranje slike.

U roku od nekoliko mjeseci od objavljivanja demo verzije, korisnici su dali Meti dopuštenje za korištenje više od 1,6 milijuna slika u svrhu obuke modela, uključujući slike logotipa tvrtke, anime likova, riba i plišanih životinja, unatoč tome što alat propisuje da će raditi samo ljudske figure.

I dok su neki oduševljeni što mogu udahnuti život u svoje ili crteže svoje djece, drugi već postavljaju pitanje mogu li se tako animirati i fotografije te tako stvoriti video. Ako se netko od programera toga uhvati, vjerojatno će biti moguće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti