Pijete puno kave? Velika studija potvrdila da je to dobro za zdravlje jetre

Znanstvenici nisu otkrili povezanost između konzumacije kave i masne jetre, no pronašli su vezu između konzumacije kave i njezine elastičnosti.

Hina | 26.10.2021. / 10:31

Kava (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Ispijanje više od triju šalica kave s kofeinom dnevno povezano je s boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati velike studije koji su nedavno objavljeni u stručnome časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Kava (Foto: Getty Images) Volite kavu? Provjerite pomoću ovog kalkulatora koliko vaš dnevni ili tjedni unos šteti okolišu

Studija je vjerojatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kave kada je posrijedi zdravlje jetre. Analiza se temelji na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane na nacionalnoj razini (NHANES), u sklopu koje se od sudionika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama. Ključno je to što je godine 2017. NHANES u istraživanje uključio i ​​elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre sudionika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom već u sklopu sveobuhvatne procjene.

Otprije se zna da se elastičnost jetre postupno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

U istraživanju provedenom 2017. i 2018. sudjelovalo je 4500 nasumice izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroScan). Sudionici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosjek je iznosio 48 godina. 73 posto ih je patilo od prekomjerne tjelesne težine, što je otprilike nacionalni prosjek, rekao je voditelj studije, dr. Elliot Tapper, docent gastroenterologije na Sveučilištu Michigan.

Kava Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre

Znanstvenici nisu otkrili povezanost između konzumacije kave i masne jetre, no pronašli su vezu između konzumacije kave i njezine elastičnosti.

U osoba koje su ispijale više od tri šalice kave dnevno elastogram je bio bolji. No tako povoljno djelovanje kave s kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno u osoba koje su konzumirale kavu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan učinak obiju vrsta ovog napitka na razvoj kroničnih bolesti jetre.

Tapper kaže da novi podaci idu u prilog kliničarima koji pacijentima za održavanje elastičnosti jetre predlažu konzumaciju kave. Mnogi hepatolozi širom svijeta svojim pacijentima preporučuju konzumaciju kave. Oni će bez sumnje biti zadovoljni rezultatima istraživanja.

Ranija studija koja se temelji na bazi podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva također je pokazala da se konzumacija kave može povezati sa zaštitom od kroničnih bolesti jetre, no isto je vrijedilo i za kavu bez kofeina, rekao je dr. Nathan Davies, profesor biokemije na Institutu za zdravlje jetre i probavnog trakta na londonskom Sveučilišnom koledžu (UCL).

Slika nije dostupna Znanstvenici pronašli "zaboravljenu vrstu kave" koja bi mogla biti otporna na klimatske promjene

Kava Kofein prije vježbanja može povećati sagorijevanje masti

Rezultati obiju studija, američke i britanske, upućuju na pozitivan učinak ispijanja kave, no treba imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i desetljećima, kazao je Davies.

Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom moj je savjet - smanjiti unos u organizam ugljikohidrata i alkohola, održavati poželjnu tjelesnu težinu i biti fizički aktivan, što će vjerojatno biti učinkovitije u sprečavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šalice kave, savjetovao je dr. Davies.

U svakom slučaju, pacijentima s povećanim rizikom od razvoja bolesti jetre koji trenutačno dnevno konzumiraju tri i više šalica kave bilo bi mudro s takvom praksom i nastaviti jer ta količina kave ipak uspijeva aktivno smanjiti njihove izglede kada je posrijedi razvoj težih bolesti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti