Pljuska Tesli iz Kalifornije: Izglasan zakon kojim im se zabranjuje reklamiranje jedne od ključnih značajki njihovih vozila

Problemi za Teslu se gomilaju, a osim što je iza njih možda i najgora godina dosad, u Kaliforniji je usvojen zakon kojim im se zabranjuje reklamiranje ključne mogućnosti vozila.

Branimir Vorša | 27.12.2022. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka savezna država Kalifornija usvojila je zakon po kojem Tesla u toj državi od iduće godine neće više moći reklamirati svoje automobile kao potpuno samovozeća vozila. Novi zakon potpisao je guverner Kalifornije Gavin Newsome, a glavni mu je cilj sprječavanje netočnog oglašavanja da su Teslini automobili u potpunosti autonomni u vožnji, što nije točno.

Tesla je lobirala protiv prijedloga tog zakona, tvrdeći da oni već upućuju kupce na ograničenja tehnologije potpuno autonomne vožnje.

Slika nije dostupna Tko je kriv za veliki lančani sudar? Vozač Modela S optužuje Teslinu tehnologiju za autonomnu vožnju

Vlasnici Tesle u SAD-u moraju platiti dodatnih 15.000 dolara za FSD (Full Self Driving) softver, kao i to da moraju imati odgovarajuću visoku sigurnosnu ocjenu. Šef Tesle Elon Musk je međutim nedavno objavio da sad bilo tko u Sjevernoj Americi može zatražiti FSD softver. Tesla s druge strane vozačima poručuje da, bez obzira na mogućnosti softvera, uvijek trebaju obratiti pozornost na cestu i biti spremni preuzeti volan u svakom trenutku.

Novoizglasani zakon sprječava bilo kojeg proizvođača ili trgovca da 'obmanjujuće imenuje ili reklamira' značajke autonomije vozila te da moraju 'dostaviti kupcu ili vlasniku obavijest za potrošača koja opisuje funkcije i ograničenja tih značajki'.

Ovaj zakon povećava sigurnost potrošača zahtijevajući od trgovaca i proizvođača koji prodaju nova osobna vozila opremljena značajkom poluautonomne pomoći u vožnji... da daju jasan opis funkcija i ograničenja tih značajki, rekla je u izjavi kalifornijska senatorica Lena Gonzalez iz Long Beacha.

Teslini automobili Iz Tesle prijavili još dvije prometne nesreće u koje je uključen autopilot

Teslini rastući problemi

Tesla je dugo tvrdila da je njihov autonomni softver u tekućem razvoju i da su njihova vozila, uglavnom, još uvijek sigurnija od konkurencije.

No, Tesla je na putu prema svojoj najgoroj fiskalnoj godini dosad. Cijena dionice te tvrtke pala je za 70 posto u posljednjih 13 mjeseci i čini se da su investitori postali umorni od Muskovog stalnog kaosa na Twitteru, otkako je kupio tu društvenu mrežu.

Cijena dionice Tesle dosegla je najvišu razinu svih vremena od više od 414 dolara u studenom 2021. Od tada je pala 70 posto na 123,15 dolara prošlog petka, a sad su dionice pale za još jedan posto.

Tesitranje FSD sustava s dječjim lutkama na cesti VIDEO Pogledajte video u kojem Teslin sustav potpuno autonomne vožnje ne primjećuje i gazi "djecu" na cesti

Tesla je u međuvremenu izgubila gotovo dvije trećine svoje vrijednosti, i to u vrijeme kada konkurentski proizvođači automobila smanjuju Teslin dominantni udio u prodaji električnih vozila.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti