Pobuna u Googleu: Kompanija se promijenila, a oni koji su je trebali spasiti, napustili su brod

Promjena kulture u Googleu ne odgovara svim zaposlenicima koji su se nadali pomoći od Brina i Pagea, no oni su napustili Alphabet i Google.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2019. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je godinama bio jedan od najpoželjnijih poslodavaca – zaposlenici su radili na projektima koji su mijenjali svijet, primanja su bila odlična, a kompanija je bila poznata i po svojoj pozitivnoj kulturi i sloganu "ne budi zao". Stvari su se s vremenom promijenile i u posljednje vrijeme iz Google sve češće dolaze informacije o nezadovoljnim zaposlenicima kojima se ne sviđa smjer u kojem se kompanija kreće.

Sergey Brin i Larry Page (Foto: AFP) Googleovi osnivači povlače se s čela tvrtke i prepuštaju ju Pichaiju

Dio javnosti ostao je šokiran informacijama o "ocu Androida" Andyju Rubinu koji je, usprkos optužbama za seksualno zlostavljanje imao zaštitu Pagea i Brina koji su mu omogućili da sam napusti kompaniju bez posljedica, no bogatiji za 90 milijuna dolara. Zaposlenici su se pobunili i zbog ugovora koji je Google imao s vojskom oko korištenja umjetne inteligencije, kao i zbog nedavnih otkaza nekim zaposlenicima. Dok iz Googlea tvrde da je zbog prekida radnog odnosa došlo zbog toga što su pristupali dokumentima koji su im bili zabranjeni, oni tvrde da su bez posla ostali jer su pokušali štititi prava zaposlenika i izboriti bolje radne uvjete.

Posljednji događaj koji je unio nemir među zaposlenike i izazvao velike kritike bio je mail glavnog pravnika kompanije Kenta Walkera koji je poslan svima u kompaniji i u kojem se navodi kako su postali preveliki te da imaju prevelik broj zaposlenih da bi svima omogućili pristup internim dokumentima. Naglasio je da, kada je kompanija bila manja, svi su radili kao jedan tim, zajedno su radili na jednom proizvodu i svima je bilo jasno kako se donose poslovne odluke. Sada, kada je kompanija narasla na više od 100 tisuća zaposlenih, situacija se treba promijeniti.

Ekipa iz Googlea odgovorila je Walkeru na svoj način – razvili su alat koji mu šalje upozorenje svaki put kada neki zaposlenik kompanije pristupi internom dokumentu. Nije teško pretpostaviti koliko često Walker prima takva upozorenja.

Google EU pokreće još jednu istragu protiv Googlea: Prijeti li im nova velika kazna?

Nakon svega što se događalo u kompaniji, zaposlenici su se nadali da postoje osobe koje će popraviti stvar i vratiti originalne vrijednosti i kulturu kompanije koju su obožavali. No te osobe, Larry Page i Sergey Brin, odlučili su dignuti sidro i cijeli Alphabet prepustiti Sundaru Pichaiju. Umjesto da spase brod koji tone, oni su odlučili napustiti taj broj, komentirali su situaciju u kompaniji neki Googleovi aktivisti na Twitteru.

Situacija u Googleu odrazila se i na poziciju kompanije na tradicionalnoj godišnjoj listi Glassdora o najboljim kompanijama za rad te je Google nakon dugo vremena ispao s popisa top 10 kompanija. Ipak, s obzirom na to da se nalazi na 11 mjestu, jasno je kako je velikom broju ljudi, koji se ne obaziru previše promjene u kulturi same kompanije, internetski div i dalje odličan i vrlo poželjan poslodavac.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti