Pogledajte fotografiju uništenja koje je izazvao vulkan Cumbre Vieja na Kanarskom otočju, snimljenu iz orbite

Ruski kozmonauti stacionirani na Međunarodnoj svemirskoj postaji snimili su noćnu fotografiju rijeke lave koja se slijeva iz vulkana Cumbre Vieja na španjolskom otoku La Palma, a fotografija napravljena iz svemira pokazuje i razinu uništenja koju je taj vulkan prouzročio.

Branimir Vorša | 01.10.2021. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fotografiju erupcije vulkana Cumbre Vieja na La Palmi objavio je na svojem Twitter profilu ruski kozmonaut Oleg Novitsky. Njegova fotografija pokazala je kako je rijeka lave iz eruptirajućeg vulkana podijelila većinu sjeverozapadnog dijela otoka, koji pripada Kanarskom otočju, na dva dijela.

Slika nije dostupna Spektakularne snimke: Dronom prišao toliko blizu vulkanu da je vrućina otopila letjelicu

Isto tako, sjaj rijeke lave na fotografiji je znatno jači od svjetala okolnih naselja.

Erupcija vulkana Cumbre Vieja počela je 19. rujna te je izazvala masovnu evakuaciju otoka na kojem živi preko 85.000 ljudi.

Erupcija vulkana i rijeka lave dosad su uništili više od 800 građevina, plantaža banana te druge infrastrukture. Lava se spustila niz padinu vulkana sve do Atlantskog oceana pored grada Tazacortea, do kojeg je stigla u utorak.

Slika nije dostupna Pogledajte impresivne snimke erupcije vuklana na Islandu snimljene - dronom

Lava se tako već tri dana slijeva u ocean te je dosad stvorila već više od 500 metara velik izdanak u priobalnom dijelu, efektivno proširivši teritorij otoka na zapad.

Stručnjaci se još ranije podigli uzbunu oko toga da bi kontakt lave s oceanom mogao osloboditi toksične plinove u atmosferu, no lokalne vlasti su u međuvremenu izvijestile da je kakvoća zraka na otoku i dalje normalna.

Vulkan je u četvrtak čini se smanjio aktivnost, no iz njegovog kratera i dalje suklja gusdti dim.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti