Spektakularne snimke: Dronom prišao toliko blizu vulkanu da je vrućina otopila letjelicu

“Polako sam spuštao dron dok nisam vidio sam eruptirajuću lavu, a kada sam pogledao gore, više nisam vidio svoj dron. Uglavnom, bio sam u krateru vulkana”, komentirao je autor fantastičnog videa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.03.2021. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon erupcije vulkana na Islandu internetom su se proširile brojne fascinantne snimke izlijevanja lave snimljene iz blizine bespilotnim letjelicama. Prošli tjedan već smo pisali o nekim od najatraktivnijih videozapisa snimljenih dronovima koji su se približili eruptirajućem vulkanu. Nekoliko dana nakon toga na Instagramu se pojavila još jedna spektakularna snimka koja zaista oduzima dah.

Slika nije dostupna Pogledajte impresivne snimke erupcije vuklana na Islandu snimljene - dronom

Dok su se brojni dronovi približili krateru, dron kojim je upravljao islandski fotograf Garðar Ólafs uspio je ući u sam krater, i to toliko blizu da je užarena lava otopila neke od dijelova bespilotne letjelice. Upravljao sam svojim dronom u blizini erupcije i odlučio da bi bilo kul vidjeti kako izgleda odozgo. Polako sam spustio dron dok nisam vidio eruptirajuću lavu, a kada sam pogledao gore, više nisam vidio svoj dron. Uglavnom, bio sam u krateru vulkana, prenijeli su na stranici Digital Trends pozadinu ovog videa.

Kada je Ólafs shvatio da je možda pretjerao te da je dron preblizu i da bi ga mogla progutati lava, podignuo ga je i vratio na mjesto lansiranja. Tek tada je shvatio da je let iznad kratera vulkana ostavio posljedice na njegov dron poznatog brenda DJI. Naime, vrućina vulkana otopila je dio letjelice, odnosno svjetla koja se nalaze u dnu drona, a oštetila je i senzore za izbjegavanje prepreka. Dron i dalje može letjeti, no više ne radi kako treba te se tijekom leta prikazuju brojne pogreške. Iako nije riječ o jeftinoj letjelici, vjerujemo kako islandskom fotografu ipak nije žao zbog nastale štete jer je ipak uspio snimiti fantastičan video i jedan od najboljih, ako ne i najbolji prikaz islandske erupcije vulkana.

Slika nije dostupna Unatoč spektakularnim prizorima, erupcija vulkana na Islandu ne zabrinjava znanstvenike

Ólafs živi na samo 15-ak minuta od vulkana te je na svom profilu na Instagrama napisao kako je Reykjanes oduvijek bio podcijenjeni dio Islanda, no danas je možda i njegov najpoznatiji dio: Zanimljivo kako se stvari mogu promijeniti tijekom noći, napisao je na Instagramu, gdje je njegov video prikupio više od 38 tisuća lajkova.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti