Policija upozorava: Ne nasjedajte na razne ponude "povoljnih" kredita na društvenim mrežama!

Iz policije poručuju građanima da, ako im je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici.

Martina Čizmić | 17.11.2020. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće objavili su upozorenje građanima u kojem ih upozoravaju na "povoljne" kredite koji se oglašavaju na društvenim mrežama.

Objavili su kako su zaprimili kaznenu prijavu od 53-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela prijevare na njenu štetu. Kako pojašnjavaju, oštećena je početkom srpnja ove godine na jednoj od društvenih mreža pronašla oglas putem kojeg se nude krediti građanima. Realizaciju kredita dogovarala je putem internetske aplikacije za komunikaciju te elektronskom poštom. U cilju realizacije kredita oštećena je putem hrvatske banke u više navrata na račun u inozemstvu uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna.

Pošto realizacija kredita nije ostvarena 53-godišnjakinja smatra da je prevarena te je događaj prijavila policiji. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

U posljednje vrijeme ponovno je učestala ponuda raznih kredita putem oglasa na društvenim mrežama te pokušaja prijevara putem objave oglasa na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične internetske ponude „povoljnih“ kredita te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama kredita putem društvenih mreža i dr. sredstava komunikacije putem interneta, upozoravaju iz policije.

Također, poručuju građanima da, ako im je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici.

Savjetuju i da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem raznih aplikacija striktno pridržavaju općih uputa o čuvanju osobnih podataka koje znače da ne otkrivaju nikakve osobne podatke o sebi, ne šalju preslike osobnih dokumenata kao ni podatke o bankovnim računima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti