Policija upozorava: Pazite na ovo na Facebooku, moglo bi vas skupo stajati

Brojni korisnici na Facebooku dijele "zanimljive fore" i "kvizove" koji djeluju nevino, no od korisnika izvlače informacije koje bi se mogle iskoristiti protiv njih.

Martina Čizmić | 12.06.2019. / 15:00

Društvene mreže (Foto: Getty images)

 Facebook može biti lijepo mjesto na kojem komuniciramo s našim prijateljima i poznanicima, otkrivamo nove stvari i dijelimo zanimljive informacije. Ali postoji i ona tamna strana ove društvene mreže o kojoj ne razmišljamo. Upravo zbog toga, dogodi se da našu neopreznost iskoriste ljudi s ne baš dobrim namjerama.

Policija iz američkog gradića Suttona upozorila je na zabrinjavajuću praksu koja bi se korisnicima Facebooka mogla obiti o glavu.

 Naime, brojni korisnici na Facebooku dijele "zanimljive fore" i "kvizove" koji djeluju nevino, no od korisnika izvlače informacije koje bi se mogle iskoristiti protiv njih.

To su prije svega fore u stilu "pronađite svoje vilenjačko ime" ili "što biste radili u zatvoru", a koje od korisnika traže da među ponuđenim odgovorima odaberu onaj uz početna slova svog imena i prezimena, datuma rođenja ili mjesta rođenja. Još su opasniji "kvizovi" koji se dijele, a u kojima korisnici u svojim objavama pišu "18 stvari koje ne znate o meni". Iako izgledaju nevino, ti "kvizovi" otkrivaju mnogo osobnih podatka - od punog imena i prezimena, datuma i mjesta rođenja, imena prvog kućnog ljubimca, boje očiju, imena prve učiteljice itd.

Kviz na Facebooku (Foto: Facebook)

Policija upozorava kako su upravo to odgovori na sigurnosna pitanja koja se postavljaju kad korisnici otvaraju račune na različitim servisima.

Ostavljanje takvih odgovora na jednom mjestu na internetu, bez obzira na to koliko je korisnički račun privatan ili ne, otvara prostor hakerima i kibernetičkim kriminalcima za lakšu krađu identiteta i preuzimanje korisničkih računa.

Zato, koliko god vam se činilo zgodnim objaviti cijelom svijetu da je vaše vilenjačko ime "Čupavi Slatkiš", zapamtite da bi to moglo olakšati hakeru put do vašeg Facebook ili email računa.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti