Policija upozorava: Procjenjuje se da je do 35 posto djece bilo izloženo seksualnom sadržaju na internetu, razgovarajte s njima o tome

Roditelji i djeca uglavnom nisu svjesni ovakvih opasnosti - provedenim online edukacijama učenika podižemo svijest o problemu seksualnog zlostavljanja djece putem interneta.

Martina Čizmić | 20.11.2020. / 13:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja (18. studenog), Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe djece (19. studenog), Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece (19. studenog) te Svjetskog dana djece (20. studenog), policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske provele su četiri online edukativna predavanja u tri osnovne škole za učenike 7. razreda na temu „Prevencija seksualnog zlostavljanja djece putem interneta“.

Kako podsjećaju iz policije, djeca i mladi izloženi su mnogim korisnim i pozitivnim sadržajima na internetu, međutim mogu postati i žrtve različitih oblika zlostavljanja putem interneta: seksualnog iskorištavanja, cyberbulinga, povrede privatnosti djeteta, vrbovanja za nedozvoljene aktivnosti, krađe i zlouporabe osobnih podataka.

Seksualno zlostavljanje djece

Seksualna zlostavljanja djece uključuju aktivnosti u kojima počinitelj vrši fizički kontakt s djetetom na način da dodiruje dijete po intimnim dijelovima tijela neovisno o tome je li dijete odjeveno ili ne, seksualni kontakti bez pristanka ili s djetetom mlađim od 15 godina, silovanja, prisiljavanje ili poticanje djeteta da sudjeluje u seksualnim aktivnostima na svom tijelu ili na tijelu druge osobe, neželjena ponašanja spolne naravi odnosno spolna uznemiravanja ranjive osobe.

Online seksualna zlostavljanja djece uključuju aktivnosti počinitelja kao što je mamljenje djeteta na susret u cilju ostvarivanja spolnog odnošaja ili spolnog zlostavljanja djeteta, uvjeravanje, poticanje, vrbovanje da dijete snima i dijeli snimke svoje seksualne aktivnosti putem interneta, prikazivanje pornografskih sadržaja i aktivnosti djetetu mlađem od 15 godina.

Isto tako svako posjedovanje, pokazivanje, slanje, objavljivanje, razmjenjivanje snimke ili fotografije na kojima su prikazani spolni organi djeteta ili je dijete mlađe od 18 godina prikazano u seksualno eksplicitnom ponašanju ili svjesno pristupanje takvom sadržaju predstavlja kazneno djelo.

Koji je opseg seksualnog zlostavljanja djece putem interneta?

Teško je ocijeniti stvarni opseg ovog problema. Pretpostavlja se da u ovom trenutku u svijetu postoji oko 100.000 internet stranica na kojima se nalaze sadržaji koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

Pretpostavka je da je jedno od petoro djece koja koriste internet primilo neželjeni prijedlog ili zahtjev seksualne prirode. On se može odnositi na zahtjev da se nepoznatoj osobi pošalju vlastite fotografije ili video-isječci koji prikazuju dijete golo ili uključeno u najrazličitije seksualne aktivnosti ili pak na prijedlog da se dijete nađe s odraslom osobom radi spolnog odnosa.

Pretpostavlja se da je između 25 i 35 posto djece bilo izloženo seksualnim sadržajima putem interneta.

Kako roditelji mogu prepoznati opasnost?

U slučaju da roditelji, profesori, učitelji, skrbnici ili druge osobe posumnjaju da je dijete žrtva seksualnog zlostavljanja ili pronađu bilo kakav trag na računalu (fotografija, video, poruke elektroničke pošte), iz policije ističu kako bi trebalo bez odgode podijeliti svoju zabrinutost s djetetom i razgovarati s njim o tom problemu, kao što bi i inače razgovarali. Ako i nakon razgovora s djetetom nisu zadovoljni objašnjenjem koje je ono dalo i ako iz bilo kojeg razloga i dalje sumnjaju, trebali bi zatražiti dodatna objašnjenja i pomoć odgovarajućih stručnjaka.

Trebaju li roditelji zabraniti svojoj djeci korištenje računala?

Velikom broju roditelja to je prva pomisao, no iz policije ističu kako to nije rješenje. Takva zabrana bila bi kontraproduktivna. Upravo ih bojazan da bi mogla ostati bez privilegije korištenja interneta može potaknuti da budu tajnovita i da ne govore roditeljima o eventualnim problemima tijekom korištenja interneta. Korištenje interneta i komunikacija mobitelom djetetu su potrebne. 

Razgovarajte sa svojom djecom o odgovornom korištenju mobitela ili računala. Mnogi od vas već su naučili da računalo koje koristi vaše dijete mora biti smješteno u prostoriji u kojoj borave i odrasli članovi obitelji te kako je potrebno s vremena na vrijeme provjeravati popis web stranica koje je Vaše dijete posjećivalo, no imajte na umu - za razliku od računala, djeca imaju mobilni telefon uvijek sa sobom, upozoravaju iz policije. 

Podsjećaju i kako se svako zlostavljanje može prijaviti putem internetske apliakcije "Red button". 

Policija će vrlo ozbiljno shvatiti svaku prijavu i poduzeti sve radnje za koje je ovlaštena kako bi spriječila zlostavljanje djeteta. Ovu aplikaciju ne koristi kako bi lažno prijavio neku osobu da je počinila kazneno djelo ili kako bi lažnim dojavama uzrokovao hitno djelovanje policije jer za takvo ponašanje možeš odgovarati, ističu iz policije te dodaju: Ukoliko HITNO trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije! Umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Izvor: MUP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti