Policijski robot nije se dokazao: Umjesto sigurnosti, ljudima je stvarao osjećaj strah

Knightscope K5 trebao je pomagati policiji na jednoj stanici podzemne željeznice, no u praksi se nije dokazao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2024. / 14:16

Knightscope K5 (Foto: Knightscope)

Hoće li nas umjetna inteligencija i roboti tako skoro zamijeniti? Ako ćemo suditi po robotu Knightscope K5 koji je trebao paziti na red i mir na stanici podzemne željeznice Times Square u New Yorku, nemamo razloga za zabrinutost. Barem ne još.

Pilot-projekt korištenja robota najavili su gradonačelnik Eric Adams i policija iz New Yorka još u rujnu, kada su ga predstavili kao inovativan alat za borbu protiv zločina. Ovaj je pilot-projekt sada završen i policija, odnosno grad New York, ne namjerava vratiti robota na stanicu.

Robotski psi tvrtke Boston Dynamics Njujorški plavci ponovno koriste robotske pse, a gradonačelnik poručuje: "Prije smo napravili korak natrag, a ja tako ne radim"

Robot je dežurao 18 sati dnevno, a kako je opremljen kamerama tijekom cijelog tog vremena snimao je situaciju na stanici. U slučaju nekakvih kriminalnih aktivnosti na stanici ili u blizini, njegove snimke naknadno bi analizirala policija, odnosno njihov alat za prepoznavanje lica. Također, u slučaju problema, na njemu se nalazi posebna tipka čijim bi se pritiskom policija pozvala na mjesto događaja.

Dok u teoriji ova ideja možda i ne zvuči loše te da bi prisutnost robota koji konstantno snima situaciju na stanici mogla biti dobra preventiva, odnosno to bi moglo utjecati na sprečavanje potencijalnih zločina, robot se u praksi nije baš dokazao pa su ga čak neki putnici pokušali zlostavljati. Mislim da je robot samo plašio ljude, komentirala je za američke medije Alexandria Reese, putnica koja često koristi tu stanicu te je naglasila kako se apsolutno nije osjećala sigurnom s policijskim robotom.

Trebamo policiju, ne robote, ukratko je objasnio Nick Linnear, zaposlenik američke podzemne željeznice. A koliko je ovaj robot bio uspješan u obavljanju svog posla, nije poznato jer policija nije objavila nikakve informacije osim da sudjeluje u pilot-projektu koji je sada završen. Na Business Insideru spominju kako je, ako ništa drugo, ovaj robot ipak izbjegao neke incidente u kakvima su proteklih godina sudjelovali isti modeli K5 robota. Još prije osam godina K5 je pregazio nogu djeteta u Kaliforniji, dok je godinu poslije isti model robota završio u fontani jednog trgovačkog centra u Washington DC-u.

Slika nije dostupna Korištenjem robotskog psa poslana je pogrešna poruka građanima New Yorka: NYPD brzo odustao od Digidoga

Osim Knightscopea K5, policija u New Yorku koristila je usluge još jednog robota - Digidoga koji je baziran na modelu Boston Dynamicsa, a čija je pojava izazvala brojne kontroverze te su ga mnogi opisali kao jedan od strojeva kakav bi očekivali u distopijskom Black Mirroru, umjesto u stvarnom životu.

Izvor
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti