Pomiču granice biznisa i tehnologije: Ovo su najinovativnije kompanije u 2018. godini

Ugledni američki biznis časopis Fast Company objavio je svoju listu najinovativnijih kompanija za 2018. godinu. Na popisu se nalaze i neki već svima dobro poznati "teškaši".

Branimir Vorša | 20.02.2018. / 14:25

Inovacija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Američki mjesečnik za biznis i tehnologiju Fast Company napravio je selekciju najinovativnijih kompanija u 2018. godini u konkurenciji čak 350 tvrtki iz 36 zemalja svijeta. Njihov popis broji 50 najinovativnijih, no mi prenosimo prvih 10, plus nekoliko njih koje je vrijedno spomenuti među preostalima na popisu.

1. Apple

Fast Company ističe "pružanje budućnosti sada" kao glavnu inovativnu odliku tog američkog tehnološkog diva.

2. Netflix

Netlix je zauzeo drugo mjesto na popisu zbog "suverene vladavine na malim ekranima (i onim najmanjima također).

3. Square

Square je na trećem mjestu i tronu među najboljima zbog "širenja prednosti bankarenja", ističe Fast Company.

4. Tencent

Zbog kraljevskog tretmana prema sadržaju, ova kompanija nalazi se na četvrtom mjestu popisa. Njihova aplikacija WeChat ima čak 980 milijuna aktivnih korisnika, koji putem nje mogu pozvati taksi, potražiti restorane, napraviti rezervacije, platiti objed, a da pritom uopće ne izlaze iz aplikacije.

5. Amazon

Ovaj američki gigant na petom je mjestu zbog svoje prisutnosti koja je veća od života, navodi Fast Company.

6. Patagonia

Riječ je o privatnoj kompaniji koja svoju popularnost koristi kako bi podizala razinu svijesti oko klimatskih promjena. Na šestom se mjestu nalaze zbog toga što svaki put kad provode svoju društvenu misiju, oni zapravo i bilježe rast i šire svoj biznis.

7.CVS Health

Ova američka farmaceutska i medicinska kompanija zaslužila je sedmo mjesto zbog brige za svoje korisnike, ponude zdrave hrane i zabrane prodaje duhanskih proizvoda u svojim trgovinama, kojih imaju gotovo 10.000 u svojoj velikoj mreži.

8. Washington Post

Ugledni američki list na osmom je mjestu zbog "uvođenja amazonske ambicije u svijet vijesti", ističe Fast Company.

9. Spotify

Švedska tvrtka koja pruža usluge slušanja glazbe, pregleda videa i podcastova, uz također i vlastiti ekskluzivan sadržaj, zauzela je deveto mjesto zbog usmjeravanja fanova prema novim i perspektivnim glazbenicima.

10. NBA

Popularna američka košarkaška liga želi biti globalni brend, a da su njihove želje itekako opravdane, govori činjenica da imaju auditorij od više od milijardu ljudi diljem svijeta. Fast Company stavio ih je na deseto mjesto zbog vodeće pozicije u uvođenju noviteta u košarkaške lige.

Popis se nastavlja, no izdvojit ćemo još nekoliko poznatih kompanija koje su zavrijedile da ih se spomene, a ne nalaze se među prvih deset u svijetu po inovacijama.

Marvel Studios

Svi koji vole gledati filmove o superherojima znaju da je riječ o studiju koji je na najveće ekrane donio čitav niz filmova tog žanra te koji pomiču granice u medijima. Fast Company svrstao ih je nadomak top 10, odnosno na 11. mjesto, zbog doprinosa u oblikovanju budućnosti medija.

Instagram

Odmah iza Marvela našao se i Instagram, a pojašnjenje Fast Companija krajnje je jednostavno i simpatično - zbog toga što vabi zazubice korisnicima svojim vizualnim sadržajem.

SpaceX

Ono što je Peter Wayland u svemiru Riddleya Scotta i franšizi "Alien", to je Elon Musk za Zemljane u stvarnom svijetu. Vizionarska kompanija tog američkog uber poduzetnika i vizionara nalazi se na 14. mjestu zbog "stavljanja svemira nadohvat svima nama", ističe Fast Company.

DJI

Spomenut ćemo još na kraju i južnokorejski DJI, koji je svjetski lider u tehnologiji civilnih dron letjelica. Zauzeli su 35. mjesto na popisu Fast Companyja zbog toga što se nalaze "daleko iznad konkurencije u dron industriji" po inovacijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti