Poražavajuće brojke: Svako treće dijete u Hrvatskoj žrtva je internetskog nasilja putem društvenih mreža

Nasilje kod djece ne nastaje preko noći, nijedno dijete ne rodi se nasilno, već je nasilje koje ispoljava zapravo rezultat nekog njegovog vapaja za pomoć, odnosno njegova nemoć i poziv odraslima na reakciju.

Hina | 15.09.2022. / 14:20

Dijete za računalom (Foto: UNICEF)

 Svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva je nekog oblika nasilja, a svako treće onog internetskog putem društvenih mreža, upozorila je u četvrtak pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na okruglom stolu održanom u Osijeku.

Pravobraniteljica je na skupu "Vršnjačko nasilje u školi - od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?" istaknula kako moramo biti svjesni da je tjelesno i psihičko nasilje sveprisutno među djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i verbalno nasilje u grupama među djecom na društvenim mrežama.

Različiti oblici nasilja među djecom su sveprisutni, o tome nam govore djeca, roditelji i odgojno-obrazovni djelatnici, rekla je Pirnat Dragičević i dodala da djeca ponekad govore kako imaju osjećaj da su odgojno-obrazovni djelatnici nedovoljno osnaženi, odnosno nisu dovoljno aktivni u rješavanju tih problema.

Slika nije dostupna Kako se nositi s lošim stranama interneta? Savjete daju oni koji "žive" na internetu

Naglasila je kako je, kao i za rješavanje ostalih problema, prevencija najvažnija i za rješavanje problema vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je u odgojno obrazovnim ustanovama prepoznat problem te se prevencija počela provoditi, ali nije u dovoljnoj mjeri učinkovita.

Važno je da preventiva bude dostupna u svim školama i svoj djeci, što sada nije slučaj jer nije jednako dostupna za svu djecu. Važno je osnažiti i odgojno obrazovne djelatnike i sve one koji su kontaktu s djecom, prepoznavanje pokazatelja koji upućuju na moguće nasilje, ustvrdila je pravobraniteljica.

Napomenula je da nasilje kod djece ne nastaje preko noći, da se nijedno dijete ne rodi nasilno, već je nasilje koje ispoljava zapravo rezultat nekog njegovog vapaja za pomoć, odnosno njegova nemoć i poziv odraslima na reakciju.

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Govor mržnje i zlostavljanje na internetu porasli su za 20 posto tijekom pandemije

Važno je takvu djecu prepoznati kako ne bi došla do nasilja, jer kada jednom dođe do nasilja, potrebno je pružiti pomoć djetetu koje je počinilo nasilje, naravno i djetetu koje je žrtva nasilja i djeci koja su svjedočila nasilju, poručila je Pirnat Dragičević i zauzela se za multisektorsku, odnosno interdisciplinarnu suradnju, bolju suradnju škola, centara za socijalnu skrb i policije.

Tena Velki s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti kazala je kako dosadašnja iskustva pokazuju da je najslabija karika suradnja roditelja i škole, važnim ocijenivši da prevencija bude sustavna iz godine u godinu jer su bolji rezultati kada se provodi kontinuirano i kroz duže vremensko razdoblje.

Slika nije dostupna Nasilje putem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje je stvarno i sve češće: Znate li ga prepoznati i spriječiti?

Viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić upozorila je da je Slavonija slabo pokrivena socijalnim pedagozima, upozorivši da Vukovarsko-srijemska županija nema nijednog stručnog suradnika, socijalnog pedagoga, iako se zna koliko je to bolno područje, a tim kadrom slabo je pokrivena i Osječko-baranjska županija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti