Posljednji su ga na nebu vidjeli još neandertalci: Od danas možete na večernjem nebu uočiti "komet stoljeća"

Za ljubitelje promatranja zvjezdanog neba i nebeskih objekata stiže prava poslastica - mogućnost promatranja objekta za koji mnogi vjeruju da će biti komet stoljeća. Evo gdje trebate gledati i koliko ćete vremena za potragu imati.

Branimir Vorša | 09.10.2024. / 09:11

Komet, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rijedak nebeski spektakl očekuje promatrače zvijezda u nadolazećim tjednima, kada će se na nebu pojaviti komet A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Iako su ga neki već prozvali "kometom stoljeća", astronomi poput dr. Roberta Masseyja iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva izražavaju oprezni optimizam.

Svi smo stvarno uzbuđeni zbog izgleda kometa A3 (Tsuchinshan-ATLAS) i kako bi to mogao biti lijep svijetli objekt na noćnom nebu, rekao je Massey za Phys.org.

Bljesak asteroida iznad Filipina VIDEO Spektakl na nebu: Pad asteroida priredio veliki vatromet

Otkriven u siječnju 2023., komet je dobio ime po dvjema zvjezdarnicama koje su ga prve uočile, kineskoj zvjezdarnici Tsuchinshan te južnoafričkom ATLAS-u. Taj izvanredni komet, koji dolazi iz Oortova oblaka na rubu Sunčeva sustava i posjećuje unutrašnjost Sunčeva sustava otprilike svakih 80.000 godina, posljednji je put prošao Zemlju kada su našim planetom još lutali neandertalci.

Vidljiv do kraja listopada

Za one žive na sjevernoj Zemljinoj hemisferi komet će biti vidljiv u dva ključna razdoblja. Prvo promatranje, koje je zapravo već prošlo, bilo je moguće između 27. rujna i 2. listopada, neposredno prije izlaska sunca na istoku. Druga i potencijalno bolja prilika javlja se od 12. do 30. listopada, neposredno nakon zalaska Sunca na zapadu. Promatranje tog kometa, međutim, može zahtijevati dobar dalekozor ili teleskop.

Mislim da će vam trebati dalekozor da ga uočite ili teleskop ako ga imate... Ali tko zna, možda će biti vidljiv i golim okom, rekao je Massey.

Promatrači imaju svega 15 minuta vremena

Slovenski astrofizičar Jure Japelj za 24ur rekao je pak da će se taj komet najbolje vidjeti između 9. i 13. listopada, također iznad zapadnog horizonta i neposredno nakon zalaska sunca. Komet ćemo moći promatrati sredinom listopada iznad zapadnog horizonta odmah nakon zalaska Sunca. U tom razdoblju komet će biti vidljiv samo od 15 minuta pa ga morate vrlo brzo tražiti, objasnio je Japelj i dodao da ako vrijeme bude vedro, moći će ga se uočiti i golim okom.

Komet ćete prepoznati kao svjetliju i pomalo zamućenu točku na zapadnom nebu. Budući da će komet biti nisko nad horizontomt, treba promatrati čisti horizont u smjeru zapada, rekao je Japelj.

Komet stoljeća ili...?

Meteorit iz Prirodoslovnog muzeja u Parizu Južnoafrički znanstvenici predstavili odlomak meteorita

Razina vidljivosti kometa A3 ostaje neizvjesna. Ljudi se pitaju hoće li to biti neka vrsta 'kometa stoljeća'... Ja ne mislim da je to vrlo vjerojatno, rekao je Massey.

Iako možda nije tako upečatljiv kao prethodni kometi poput NEOWISE ili Hale-Bopp, dr. Massey predlaže korištenje DSLR kamera ili kamera mobilnih telefona za snimanje slika. To je dobro funkcioniralo s kometima kao što je NEOWISE, a moglo bi dobro funkcionirati i s ovim, dodao je na kraju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti