Potiho i s velikom učinkovitošću: Ukrajina već koristi svoje nove projektile, čiji je domet veći od HIMARS-ovih

Projektil Vilha-M rijedak je dokaz da je Ukrajina vrlo sposobna i da, dok je pod stalnim napadima, aktivno radi na dovođenju vlastitog dalekometnog oružja u borbu, čak i u ograničenom broju.

Branimir Vorša | 02.03.2023. / 10:09

Vilka-M
Vilha-M (Foto: Ivan Vinnijk/The War Zone)

Ukrajina je potiho razvila i u borbi protiv ruskog agresora upotrijebila vođenu topničku raketu s većim dometom i težom bojnom glavom od hvaljenog streljiva višecjevnih raketnih bacača HIMARS i GMLRS, koje je Ukrajina dobila od SAD-a i zapadnih saveznika.

Nova ukrajinska topnička raketa nazvana je Vilha-M i riječ je o modificiranoj 7,6 metara dugoj sovjetskoj topničkoj raketi višecjevnog raketnog sustava BM-30 Smerč. Vilha-M ima domet od 110 km i bojnu glavu od 300 mm te težinu od 220 kilograma, koja može pogoditi ciljeve s velikom preciznošću, rekao je za portal The War Zone Ivan Vinnik, prvi zamjenik šefa Nacionalne udruge ukrajinske obrambene industrije.

Altius 600 U Ukrajinu stižu novi i još ubojitiji američki vojni dronovi, jedan model je posebno učinkovit

Streljivo koje ispaljuju spomenuti američki višecjevni raketni sustavi M142 i M270 (HIMARS i GMLRS) ima pak domet do oko 80 kilometara i bojnu glavu od 227 mm, težine 91 kilograma.

Korišten u borbama još od svibnja 2022. godine

Da, Vilha je korišten u borbi, rekao je Vinnik u utorak tijekom američko-ukrajinske sigurnosne konferencije XV održane u National Press Clubu u Washingtonu. Nije mogao otkriti točnu lokaciju gdje je to streljivo korišteno. U naknadnim razgovorima dan kasnije Vinnik je za The War Zone izjavio da je program modifikacije Vilha-M započeo 2018. i da je proizvedeno oko sto jedinica. Rekao je i da je novo streljivo prvi put korišteno u borbi u svibnju 2022. godine.

Preciznost Vilhe pojačana je takozvanim "plinskim kormilima", odnosno mnoštvom malih rupa koje ispuštaju pogonsko gorivo i koje se koriste za usmjeravanje projektila na metu putem GPS-a, pojasnio je Vinnik. Dok se za Vilha-M kaže da je prilično točno i precizno streljivo, njegova točnost zapravo nije detaljnije precizirana.

Raketiranje Mauripolja podiglo pitanja o novom streljivu

Pitanja o korištenju streljiva Vilha-M pokrenuta su prošlog tjedna, nakon što je Mauripolj, okupirani ukrajinski lučki grad na Azovskom moru, otprilike 80 kilometara udaljen od najbližih ukrajinskih jedinica u to vrijeme, uzastopno raketiran nekoliko noći zaredom. Vinnik nije htio otkriti jesu li ti novi ukrajinski projektili doista korišteni u napadima na Mauripolj.

Rat Rat u Ukrajini prouzročio je i veliku ekološku štetu

Ono što projektil Vilha-M daje Ukrajini jest streljivo koje doseže 36 posto dublje iza neprijateljskih položaja i više nego dvostruko veće bojno punjenje. No, to nije sve jer Vinnik kaže i da se radi na novoj modifikaciji projektila kako bi imao domet od 150 kilometara, no detalje nije htio otkriti.

Novo modificirani projektil od 150 kilometara bit će testiran - na bojnom polju

Recimo, nadamo se upravo na vrijeme za naširoko procijenjeni datum protuofenzive na jugu prema Azovskom moru. Testovi će biti na bojnom polju, rekao je za The War Zone uz napomenu da neće biti testiranja novih projektila prije uporabe u borbi.

Vilha-M s tako proširenim dometom imala bi otprilike isti domet kao i Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), koju je Pentagon nedavno odobrio za slanje u Ukrajinu, ali s puno većom bojnom glavom i puno većim kinetičkim udarom. Taj bi projektil bio posebno koristan protiv ciljeva kao što su mostovi, velike strukture i teške utvrde koje nisu prikladne ni za GLSDB ni za projektile GMLRS.

F-16 Ukrajinci tvrde da je počela obuka njihovih pilota u SAD-u te da je određen i borbeni zrakoplov koji će Ukrajina dobiti od Amerikanaca

Vilha-M je rijedak dokaz da je Ukrajina vrlo sposobna i da, dok je pod stalnim napadima, aktivno radi na dovođenju vlastitog dalekometnog oružja u borbu, čak i u ograničenom broju.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti