Potpuna blokada: Twitter zatvorio nekoliko profila koji su prenosili poruke Donalda Trumpa s njegovog bloga

Trump je izbačen s većine velikih društvenih mreža, a pitanje je samo je li ta mjera trajna ili privremena.

Hina | 07.05.2021. / 07:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Twitter je ovog tjedna zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je u siječnju zauvijek izbačen s njegove omiljene platforme.

Društvena mreža je u četvrtak potvrdila da je intervenirala protiv profila nakon napisa u američkim medijima o tim profilima koji su preuzimali objave s bloga republikanskog milijardera pod nazivom "From the desk of Donald Trump" ("Iz ureda Donalda Trumpa").

Bivši predsjednik je početkom godine protjeran s Twittera zbog poticanja pristaša na upad na Capitol dok je 6. siječnja trajala sjednica na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena na izborima.

Slika nije dostupna Twitter neće dopustiti povratak Donaldu Trumpu čak i ako se ponovno kandidira za Bijelu kuću

Kao što zahtijevaju naša pravila o pokušajima zaobilaženja zabrane, donijeli smo mjere protiv profila čija je očita namjera bila zamijeniti i promicati sadržaje povezane sa zabranjenim profilom, obrazložio je glasnogovornik kalifornijske tvrtke.

Platforma je prvo privremeno zatvorila profil bivšeg predsjednika, a zatim je trajno produljila sankciju.

Jack Dorsey, osnivač i vlasnik Twittera, branio se na svom profilu. Po njegovim riječima, ovo je "dobra" odluka koja ipak znači "poraz u promicanju zdrave komunikacije".

Većina velikih društvenih mreža donijela je slične mjere, ali još nije odlučila jesu li privremene ili konačne.

YouTube (Google) je istaknuo da očekuje da će se opasnost od nasilja smanjiti.

Facebook je odluku prepustio svom nadzornom odboru, ali je novoosnovano tijelo vratilo lopticu tvrtki pozivajući ju da za šest mjeseci odluči o tome može li se Donald Trump vratiti na mrežu i kada.

Slika nije dostupna Nema povratka za Trumpa: Odbor mu potvrdio suspenziju, ali od Facebooka traži da definira koliko će ona trajati

Međunarodni članovi tog svojevrsnog Vrhovnog suda ipak su priznali da je zasad najbolje zabraniti ga.

Donald Trump je prije zabrane imao gotovo 89 milijuna pratitelja na Twitteru, 35 milijuna na Facebooku i 24 milijuna na Instagramu.

Na svojoj mrežnoj stranici on i dalje tvrdi, bez ikakva dokaza, da su mu izbori "ukradeni".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti