'Potpuna paraliza': Zbog hakera ne smiju koristiti računala, već samo papir i olovku!

Zbog velikog hakerskog napada na Sony Pictures, zaposlenicima ove kompanije zabranjeno je korištenje računala pa za obavljanje posla koriste samo papir i olovku

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2014. / 09:23

'Potpuna paraliza': Zbog hakera ne smiju koristiti računala, već samo papir i olovku!

Sony se nedavno ponovno našao na velikom udaru hakera koji su uspjeli provalit u računalni sustav filmskih studija Sony Picturesa. Hakerska grupa 'Guardians of Peace' navodno je u napadima imala pomoć nekog od Sonyjevih zaposlenika, a novinari Timesa upozoravaju kako nije bila riječ o nekom malom napadu u kojem je ukradeno nekoliko dokumenata, već o velikom napadu u kojem su hakeri preuzeli kontrolu nad cijelim internim računalnim sustavom te su na računalima zaposlenika prikazivali svoje poruke, a jedno vrijeme preuzeli i kontrolu nad jednim računom Sonyjevog Twittera.

Izvori iz ove kompanije novinarima su rekli kako je došlo do 'potpune paralize' Sony Picturesa te da radnici u njihovim uredima diljem svijeta sada imaju zabranu pristupa računalima te svoj posao pokušavaju raditi samo s olovkom i papirom. Jedina računala koja se smiju koristiti nalaze se u uredima u Londonu i riječ je o Macovima za uređivanje videa koji nikad nisu bili povezni s internetom i kojima hakeri nisu pristupili. U nekim zgradama ove kompanije već na ulazu stoje obavijesti kako je zaposlenicima zabranjeno korištenje računala i pristupanje WiFi mreži kompanije, a popravak interne mreže mogao bi potrajati oko tri tjedna te će tijekom tog vremena zaposlenici morati koristiti papir i olovku. Iako razmjeri štete koju su hakeri nanijeli još nisu poznati, oni su objavili kako su se domogli brojnih zanimljivih stvari sa Sonyjevih servera poput digitalnih kopija putovnica i kartica Angeline Jolie i Cameron Diaz, više od 700 dokumenata s lozinkama, arhive brojnih mailova visoko rangiranih dužnosnik kompanije, budžeta za filmove, a navodno su čak pronašli i piratske verzije TV epizoda konkurentskih studija.

Inače, Sony je i prije nekoliko godina imao problema s hakerima koji su napali njegov PlayStation Network i dokopali se brojnih podataka o korisnicima, a zbog tih su napada nekih hakeri uhićeni i završili u zatvoru. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti