Potpuno novi dizajn telefona: Samsung priprema velike inovacije na mobilnom tržištu!

Pametni telefoni za nekoliko godina mogli bi biti potpuno drugačiji od današnjih te se mogli saviti ili sklopiti i tako nositi u džepu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2014. / 10:13

Potpuno novi dizajn telefona: Samsung priprema velike inovacije na mobilnom tržištu!

Iako Samsung i dalje dominira mobilnim tržištem, ova je kompanija posljednjih nekoliko kvartala upala u probleme te su zabilježili smanjenje broja isporuka pametnih telefona i smanjenje profita u odnosu na prošlu godinu. Osim sve većeg pritiska kineskih kompanija poput Xiaomija koji su im uzeli veliki udio na tržištu jeftinijih telefona, u ovoj kompaniji nisu previše zadovoljni ni prodajom jednog od svojih najboljih pametnih telefona Galaxya S5 te im je jasno da, kako bi ponovno privukli nove korisnike, moraju predstaviti neke inovacije i novitete na tržištu. Jedan od tih noviteta kojeg je na Samsungovom forumu za investitore u New Yorku nedavno spomenuo Lee Chang-hoon iz Samsunga su – savitljivi ekrani.

Samsung i LG već su predstavili telefone sa zakrivljenim ekranima, a posebno je zanimljiv nedavno predstavljeni Galaxy Note Edge sa zakrivljenim rubom ekrana. Ipak, kako prenose na Digital Trendsu, Samusng u budućnosti ne želi raditi samo telefone koji će biti zakrivljeni na rubu, već koji će u potpunosti biti savitljivi tako da ćemo ih moći preklopiti kako bi u džepu zauzimali manje mjesta. Novinari Business Insidera te su telefone usporedili s nekad vrlo popularnim preklopnim telefonima poput Motorole RAZR i napominju kako bi se sa Samsungovom tehnologijom savitljivih ekrana preklopni telefoni ponovno mogli vratiti u modu.

Južnokorejska kompanija prvi smartphone sa savitljivim ekranom trebala bi predstaviti već sljedeće godine (bit će zanimljivo vidjeti na koji način će ekran telefona biti savitljiv), a s napretkom tehnologije, u budućnosti bi mogli predstaviti prvi preklopni pametni telefon koji će imati veliki ekran, ali će se moći preklopiti pa će dimenzijama biti puno manji u odnosu na npr. Galaxy Note 4 ili iPhone 6 Plus. Do tada će proći još neko vrijeme jer će Samsung i ostale kompanije morati riješiti problem savijanja ostalih komponenata poput baterije i procesora.

Ipak, već na primjerima modela poput LG-a Flex, Samsunga Round i Edge možemo vidjeti promjene u dizajnu pametnih telefona koji su posljednjih godina bili prilično slični, a u budućnosti će kompanije još više eksperimentirati s dizajnom te bi pametni telefoni budućnosti mogli izgledati potpuno drugačije u odnosu na današnje modele. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti