Poznati proizvođač automobila zbog nestašice čipova privremeno prekida proizvodnju u 8 tvornica

Ford je prekinuo proizvodnju automobila u dijelu svojih tvornica u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.02.2022. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Forda su prošlog tjedna najavili kako će privremeno zaustaviti proizvodnju u čak osam svojih tvornica u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Razlog za to svima je dobro poznat te su medijske upite iz američke kompanije odgovorili kako “globalna nestašica čipova nastavlja utjecati na Fordove tvornice u Sjevernoj Americi”, uz naglasak kako iste probleme imaju i druge automobilske kompanije, kao i brojne druge industrije.

Slika nije dostupna Hoće li globalna nestašica čipova zaustaviti digitalizaciju diljem svijeta?

Iako u posljednje vrijeme možemo pročitati neke pozitivne vijesti prema kojima bi se situacija s čipovima ove godine ipak mogla popraviti i stabilizirati, trenutačno je na tržištu i dalje puno veća potražnja od ponude, a čini se kako su najgore prošli upravo proizvođači automobila.

U nekim Fordovim tvornicama proizvodnja je tako u potpunosti zaustavljena, dok se u nekim radi samo u jednoj smjeni i ne proizvode se svi modeli vozila. Npr. u tvornici u Kansas Cityju zaustavljena je proizvodnja modela F-150, no nastavlja se proizvodnja kombija Transit. Treba naglasiti kako je Fordov kamionet F-150 najpopularnije vozilo u SAD-u i najveći generator profita za kompaniju, tako da će se ova situacija sigurno odraziti na prihode Forda.

Slika nije dostupna Prvi čovjek Intela smatra kako ćemo i sljedeće godine imati velikih problema s nestašicom čipova

Prošlog tjedna Ford je objavio financijske rezultate na koje je utjecala nestašica čipova, a naglasili su kako će isti razlog, kao i privremeno zatvaranje tvornica, utjecati i na broj isporučenih automobila u aktualnom kvartalu.

Ipak, najavili su kako bi se situacija trebala popraviti u drugoj polovici godine, što znači povećanu proizvodnju i prodaju automobila.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti