Hoće li globalna nestašica čipova zaustaviti digitalizaciju diljem svijeta?

Prema predviđanjima MMF-a, globalna ekonomija će rasti 5,9 %, a glavni pokretač rasta pojačana je potražnja za visokotehnološkim proizvodima i digitalnom infrastrukturom.

Martina Čizmić | 23.12.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Digitalizacija i digitalna transformacija obilježile su posljednjih nekoliko godina. Čak je i pandemija dodatno potaknula digitalizaciju tvrtki i cijelih država jer je omogućila da se ljudi koriste njihovim uslugama iz udobnosti i sigurnosti svojeg doma. 

No, globalna nestašica čipova dovela je u pitanje daljnje provođenje digitalizacije. Jer, ako nema računala i tehničke opreme, teško se može digitalizirati. Ili možda ne?

Slika nije dostupna Digitalna ekonomija mijenja način na koji radimo, ali i koristimo tehnologije

U Huaweiju smatraju kako će ulaganje u digitalne tehnologije te ubrzavanje digitalne transformacije, čak i u vremenu nestašice poluvodiča, dovesti do boljih poslovnih rezultata te da će prednosti ubrzane digitalizacije nadmašiti eventualne rizike. Za tvrtke diljem svijeta ključan je korak odabira kompatibilne i kvalitetne tehnologije s kojom će uspješno premostiti digitalni jaz te biti ukorak s vremenom.

Transpacifičke tenzije i gospodarska zatvaranja zemalja smanjila su proizvodne kapacitete industrije između 30 do 50 posto, a rast cijena sirovina poput bakra, čelika, zlata, aluminija i rijetkih metala dodatno je pogodio ovaj dio ekonomije. Iako su TSMC, Intel te Samsung najavili povećanje proizvodnje, rezultati tih poteza bit će vidljivi tek za nekoliko godina, navode u Huaweiju.

Digitalizacija Svi govore o digitalizaciji, no kako Hrvatska stoji u odnosu na druge zemlje EU?

S druge strane, pojavili su se i problemi s rastućom potražnjom. Prema predviđanjima MMF-a iz listopada ove godine, globalna ekonomija će rasti 5,9 posto, a glavni pokretač tog rasta pojačana je potražnja za visokotehnološkim proizvodima te digitalnom infrastrukturom kao rezultat promjene u ponašanju potrošača i sveprisutnog rada od kuće.

Iako se naziru znakovi oporavka, nesigurnost koja još vlada u poslovnom svijetu potrajat će i tijekom 2022., a jedan od razloga nestašice poluvodiča ostaju problemi su na strani ponude. Naime, pandemija je značajno utjecala na nestabilne lance opskrbe te rapidne promjene u ponudi i potražnji.

Slika nije dostupna Prvi čovjek Intela smatra kako ćemo i sljedeće godine imati velikih problema s nestašicom čipova

Rezultati IDC-jeva Global Performance Indexa pokazuju kako kompanije usvajanjem tehnologije u svojim procesima uvijek postižu bolje rezultate od svojih konkurenata, koji tako postaju žrtve "digitalnog jaza". Težnja organizacija koje se odluče na ovaj korak jest odabir globalnog partnera kako bi se smanjio rizik od iznenadnih prekida isporuke te kako bi imale širok uvid u konkretnu industriju, tržišne prakse, trendove te probleme.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti