Pred Božić Googleu stigla francuska "čestitka" teška 150 milijuna eura

Google je pod povećalom i regulatornih agencija zbog sadržaja koje promiče u svojim rezultatima pretraga i reklamama.

Martina Čizmić | 21.12.2019. / 07:55

Google tražilica
Tražilica Google (Foto: Foto: AFP)

Francuska agencija za tržišno natjecanje kaznila je Google sa 150 milijuna eura zbog monopolističkog ponašanja i nejasnog reklamiranja na stranici Google Ads.

Google EU pokreće još jednu istragu protiv Googlea: Prijeti li im nova velika kazna?

Google (Foto: iStock) Francuzi "opalili" Google po džepu zbog nepoštivanja GDPR-a

Ova kazna događa se u vrijeme dok su velike američke tehnološke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea pod sve većim povećalom Francuske i drugih europskih država, posebice zbog plaćanja niskih poreza.

Rast tih korporacija ugrozio je dosadašnji porezni sustav jer im je omogućeno da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih krajnjih korisnika, zbog čega organizacije poput EU-a i OECD-a, ali i pojedine države, teže izmjeni tih pravila.

Google je u rujnu pristao platiti gotovo milijardu eura francuskih vlastima kako bi se nagodili u istrazi o fiskalnoj prijevari koja je pokrenuta prije četiri godine.

Google (Foto: AFP) Dominacija ih skupo stajala: Googleu opalili novu kaznu od koje boli glava

Google, najveća svjetska internetska tražilica, pod povećalom je i regulatornih agencija zbog sadržaja koje promiče u svojim rezultatima pretraga i reklamama.

Taj američki internetski gigant u srijedu se nagodio i oko spora s australskom poreznom upravom, pristavši platiti dodatnih 326,7 milijuna dolara poreza.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti