Pred njom stoje "monumentalni zadaci": Kathy Lueders dobila je jedan od najtežih poslova u SAD-u

Kathy Lueders nadgledala je uspješan let NASA-inih astronauta s letjelicom SpaceX-a na ISS, a sada je spremna za još veće izazove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.06.2020. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je 6 godina bila na čelu NASA-ina programa komercijalnih letova koji je omogućio privatnim kompanijama razvoj svemirskih letjelica za svemirsku agenciju, a unutar kojeg je u povijesnoj misiji prva ljudska posada u SpaceX-ovom Crew Dragonu odletjela na ISS, pred Kathy Lueders novi su veliki i također povijesni izazovi. Prema riječima administratora NASA-e Jima Bridenstinea, ona sada ima jedan od najtežih poslova u SAD-u, ali i posao koji donosi jako veliku nagradu.

Slika nije dostupna Amerika se vratila u igru: Pogledajte trenutak polijetanja astronauta

Naime, NASA-ina veteranka odnedavno je na čelu odjela za ljudske letove svemirske agencije u kojem je zamijenila Douga Loverra. On je nakon samo 6 mjeseci dao ostavku na toj poziciji, a o njegovom potencijalnom nasljedniku, odnosno nasljednici Bridenstine je razgovarao s brojnim ljudima unutar agencije i, kako je rekao za Business Insider, od više ljudi dobio je isti odgovor na pitanje tko bi mogao biti najbolji izbor za tu poziciju - Kathy Lueders. Naglasio je kako ona uživa veliko poštovanje i povjerenje u NASA-i i zahvalio joj se što je voljna preuzeti tu odgovornu poziciju.

Ona će, među inim, biti zadužena za praćenje razvoja raketa i svemirskih letjelica, kao i za upravljanje misijama u svemir s ljudskim posadama uključujući novu NASA-inu povijesnu misiju - povratak na Mjesec u sklopu programa Artemis koji je planiran za 2024., kao i pripremu za najveću ljudsku svemirsku misiju, osvajanje Marsa koje je planirano za 15-ak godina.

Christina Koch i Jessica Meir Hoće li ponovno napisati povijest? One bi mogle biti prve žene na Mjesecu!

Među astronautima koji bi za 4 godine trebali stupiti nogom na Mjesec prvi put bit će jedna žena, a Lueders je ponosna što je ona prva žena na poziciji odjela za ljudske letove NASA-u. U razgovoru s novinarima rekla je kako na početku toga uopće nije bila svjesna, no shvatila je važnost svoje uloge ubrzo nakon što je počela dobivati brojne poruke podrške putem društvenih mreža.

U razgovoru s novinarima rekla je kako joj je jasno da pred njom stoje veliki izazovi, koji uključuju i poštivanje vremenskih rokova tijekom pandemije te je svjesna "monumentalne prirode svojih zadataka", no na sve je te izazove potpuno spremna.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti