Projekt od 4,8 mil. kuna: ''Toliko zaostajemo za ostatkom svijeta. Idemo napraviti jedan zaokret od 180 i krenimo naprijed"

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je projekt PROMikro koji bi trebao biti svojevrsni most između trenutnog stanja u obrazovanju i uvođenja obvezne informatike sljedeće školske godine.

Martina Čizmić | 06.09.2017. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Projekt za koji je Ministarstvo financija odobrilo poseban grant u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna obuhvaća javnu nabavu 45 tisuća mikroračunala za škole koje pokažu inicijativu i prijave se u program. Planom je predviđeno započeti s edukacijama nastavnika i profesora od 1. listopada, a prijaviti se mogu nastavnici bilo kojeg predmeta u školi koja se prijavi u projekt. Učenici 6. razreda svoja bi mikroračunala trebali dobiti početkom studenog te će ih osim u školi moći koristiti i kod kuće.

"Kontinuirano radimo na razvoju digitalnih kompetencija građana, a ova mikroračunala omogućit će djeci da razviju digitalne vještine potrebne za život", rekao je na početku predstavljanja projekta ravnatelj CARNeta Goran Kezunović.

Jedan od inicijatora projekta i osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić istaknuo je kako su dosad mikroračunalima putem privatne inicijative pokrili 45 tisuća djece u Hrvatskoj i još 15 u regiji.

"Ovo je radikalni iskorak da informatika ne bude geto, već da pokažemo kako se ona može koristiti i u drugim segmentima života. Želimo da nam djeca budu ravnopravni građani svijeta u 21. stoljeću", istaknuo je Bakić i dodao kako je cilj ovog projekta da svako dijete u 6. razredu dobije mikroračunalo.

"Toliko zaostajemo za ostatkom svijeta. Stalno radimo neke zaokrete od 360 stupnjeva. Idemo napraviti jedan od 180 i krenimo naprijed", rekao je Bakić te dodao kako su sretni i zahvalni MZOS-u i CARNetu što su prepoznali važnost ovog projekta.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako "PROmicro nije mikroprojekt". Naime, osim MZOS-a i CARNeta u projekt su uključeni i Hrvatska udruga poslodavaca te Hrvatska pošta koja će besplatno dostaviti računala.

"Uvođenje mikroračunala hvale je vrijedna inicijativa i uklapa se u digitalnu transformaciju škola i ideje škole za život te će pomoći u razvoju digitalnih kompetencija, a nadamo se i potaknuti interes kod učenika", rekla je ministrica.

"Nemamo vremena čekati"

Dodala je kako su ovakvi projekti dobra praksa u svijetu.

"Nemamo vremena čekati", naglasila je i dodala: "Nemojmo zaboraviti da mi stvaramo prilike za promjene i iskorak ka obrazovanju za 21. stoljeće."

Prof. Maja Mačinko Kovač demonstrirala je koliko je lako i jednostavno koristiti mikroračunalo te pojasnila kako i djeca mogu u samo 5 minuta savladati osnove programiranja takvog računala.

Prof. Lidija Kralj istaknula je kako su školama poslani pozivi da se prijave u projekt koji će započeti edukacijom nastavnika, za što je IRIM osigurao 2500 micro:bitova koji će se koristiti u dvjestotinjak radionica diljem zemlje.

"Želimo odagnati strah od digitalne transformacije i promijeniti perspektivu i djece i nijhovih roditelja. Nastavnici koji se prijave ne moraju imati nikakvo prethodno znanje programiranja. Sve ćemo ih mi naučiti", rekao je Bakić.

Ministrica Divjak još je jednom naglasila kako za razvoj digitalnih kompetencija nisu potrebna skupa računala.

"Uvijek postoji nekakav otpor prema promjenama jer one izazivaju probleme određenim interesnim skupinama koje su zadovoljne postojećim stanjem. No, projekti poput eŠkola i PROMikro trebaju nam jer mijenjaju poimanje škole i usredotočuju se na razvoj životnih vještina", istaknula je ministrica te dodala: "Moramo naučiti da su promjene nužne i da zajedničkim radom moramo stvoriti uvjete za promjene. Ne možemo čekati da se one same dogode."  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti