Priprema li se SAD na kibernetički rat?

Američki ministar obrane James Mattis trebao bi predložiti novog voditelja kibernetičke komande

Martina Čizmić | 20.08.2017. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uz zaoštrene odnose sa Sjevernom Korejom i Kinom te stalna prepucavanja s Rusijom oko toga tko je koga hakirao, SAD je veću pozornost posvetio računalnoj sigurnosti svojih kritičnih sustava.

Tako je američki predsjednik Donald Trump donio direktivu kojom se Kibernetička komanda Sjedinjenih američkih država podiže na razinu vojne komande. U prijevodu, ono što je dosad bilo dio Nacionalne sigurnosne agencije postaje dio središnje vojne komande i u budućnosti bi trebalo biti dio vojnih struktura u SAD-u.

Svoju je odluku Trump pojasnio činjenicom da je potrebno ojačati nacionalnu obranu. Posebno se to odnosi na kibernetičke prijetnje, ali i provođenje "osjetljivih kibernetičkih operacija".

Ova će promjena osigurati da su kritične kibernetičke operacije adekvatno financirane, rekao je Trump.

Kibernetička komanda osnovana je 2009. godine kako bi nadgledala vojne digitalne ofenzivne i defenzivne operacije te pazila na kibernetičku sigurnost. Kako im je u opisu posla i koordiniranje te vođenje vojnih obrambenih mreža, prebacivanje u vojnu nadležnost čini se kao logičan potez.

Američki ministar obrane James Mattis trebao bi predložiti novog voditelja kibernetičke komande. Naime, njezinim izdvajanjem iz NSA ona više nije pod nadzorom direktora NSA Michaela Rogersa.

Stručnjaci za računalnu sigurnost pozdravljaju takvu odluku američkog predsjednika i ističu kako ona šalje geopolitičku poruku kako je američka vojska prepoznala digitalno ratovanje kao ključnu sastavnicu modernog ratovanja. Osim toga, izdvajanje će pomoći i boljem financiranju operacija te regrutiranju stručnjaka.

Međutim, istovremeno upozoravaju kako je ovim potezom SAD dala do znanja da je spremna na kibernetičko ratovanje i napade. Upravo zbog činjenice da se američko gospodarstvo uvelike oslanja na internet i komunikacijske mreže, SAD je ranjiviji i osjetljiviji na kibernetičke napada od većine drugih država. Sad je na Kibernetičkoj komandi da dokaže kako je spremna i na obranu od tuđih kibernetičkih napada.

Kroz Kibernetičku komandu Sjedinjenih Američkih Država suočit ćemo se s kibernetičkim izazovima u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, dok se trudimo brzo odgovoriti na sve sofisticiranije kibernetičke sigurnosne prijetnje i mogućnosti diljem svijeta, rekao je Trump.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti