Prirodni spektakl pred očima milijuna znatiželjnika

Milijuni Amerikanaca promatrat će pomrčinu uživo, a znanstvenici će iskoristiti priliku i istražiti utjecaj Sunca na Zemlju.

Martina Čizmić | 21.08.2017. / 17:29

Cijela Sjeverna Amerika ima priliku promatrati pomrčinu Sunca. Najbolje će se vidjeti na samoj putanji koju možete vidjeti ovdje. Putanja prolazi kroz 14 saveznih država, a najbolje se vidi u Hopkinsvilleu u Kentuckyju.

Najpotpunija pomrčina trajat će nešto dulje od dvije i pol minute. Tijekom tog vremena mjesec će u potpunosti prekriti Sunce. To nije ništa u odnosu na potpunu pomrčinu Sunca koja će se dogoditi 16. srpnja 2186. godine i koja će trajati čak sedam i pol minuta.

Potpuna pomrčina Sunca događa se prvi put u ovom stoljeću, ali je i prvi put vidljiva u SAD-u od 1979. godine.

Posljednja pomrčina koja je dotaknula i istočnu i zapadnu obalu SAD-a dogodila se prije gotovo 100 godina – 1918. godine.

Pomrčine Sunca i nisu tako rijetke

Iz NASA-e upozoravaju kako je gledanje pomrčine golim okom opasno, osim u trenutku potpune pomrčine kad Mjesec u potpunosti prekrije Sunce.

Kako Europa ovog puta nije na putanji pomrčine, cijeli događaj, koji bi trebao trajati oko tri sata, možete pratiti uživo zahvaljujući NASA-i.

 Brojni su Amerikanci iskoristili pomrčinu za obiteljski izlet. Nacionalni parkovi u Oregonu, Idahu i Wyomingu prepuni su kampera koji su pomrčinu odlučili dočekati u prirodi.

U Washingtonu su stotine ljudi stajale u redu pred Nacionalnim muzejom zraka i svemira koji je dijelio više od 20 tisuća besplatnih naočala za promatranje pomrčine.

Na Sveučilištu Southern Illinois organizirali su zabavu povodom povrčine na sveučilišnom stadionu. Očekuje se da će se na zabavi pojaviti više od 15 tisuća ljudi.

Oni koji su već iskusili pomrčinu oduševljeni su.

Bilo je nevjerojatno. Bilo je hladno i mračno. Svjetlost je bila plava. Nije bilo zastrašujuće, samo različito, rekla je za Reuters Cheryl Laroche.

Sve što morate znati o pomrčini Sunca

Potpuna pomrčina Sunca pružit će znanstvenicima mogućnost da istražuju Zemlju pod neobičnim okolnostima.

Znanstvenici iz Columbije, Missourija i Wyominga mjerit će sunčevu energiju u atmosferi sa zemlje, ali i iz svemira. Njihov je cilj razumjeti kako se ta energija mijenja na putu prema Zemlji dok prolazi kroz oblake i čestice te koliko Mjesec blokira energije na putu prema Zemlji.

Posebnu će pozornost posvetiti proučavanju ponašanja životinja. Primjerice, tijekom pomrčine koja se 1991. vidjela u Meksiku zamijećeno je kako pauci rastavljaju svoje mreže.

Pomrčinu je s balkona Bijele kuće promatrao i američki predsjednik Donald Trump s obitelji i suradnicima. Napravio je upravo ono što su stručnjaci upozoravali da se ne radi – pogledao je u Sunce bez zaštitnih naočala. No, tu je grešku brzo ispravio.

Jedan od najboljih pogleda na pomrčinu imali su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Snimku pomrčine iz Zemljine orbite podijelili su na Twitteru.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti