Privremeno blokirana najveća akvizicija u povijesti videoigara

EU je dala palac gore Microsoftovom preuzimanju Activisiona, a sada se čeka odluka američkih regulatora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2023. / 09:19

Call of Duty (Foto: Afp)

Iako je Microsoft još prošle godine najavio preuzimanje Activision Blizzarda, ova akvizicija teška čak 69 milijardi dolara (najveća u povijesti gamerske industrije) još nije provedena u djelo. Ovo preuzimanje proučavaju regulatori diljem svijeta i provode istrage kako bi zaključili hoće li ona utjecati na smanjenje konkurentnosti na tržištu videoigara.

Call of Duty Europski regulatori dali palac gore za najveću akviziciju u povijesti gamerske industrije

Europski regulatori nedavno su dali pozitivnu ocjenu akvizicije, pri čemu su naveli kako će se tom akvizicijom u biti poboljšati uvjeti za cloud streaming. S druge strane Atlantika i dalje još nema dobrih vijesti za Microsoft te su američki regulatori od suda zatražili i dobili privremeno blokiranje akvizicije. Iz Federalne trgovinske komisije (FTC) smatraju kako bi, ako Activision postane dio Microsofta, zaista moglo doći do pada konkurentnosti na ovom tržištu. Dok ne istraže cijeli slučaj, sud na kojem se raspravlja o preuzimanju donio je odluku da je najbolje da se, do konačne odluke, zadrži status quo, što znači privremena blokada akvizicije.

Problem za FTC leži u činjenici što bi, kako smatraju u ovoj organizaciji, Microsoftov Xbox mogao dobiti ekskluzivno pravo na igre Activision Blizzarda, što će negativno utjecati na Sony i Nintendo na kojima te igre možda više ne bi bile dostupne. Iz Microsofta mjesecima govore suprotno te su čak potpisali i desetogodišnji ugovor o partnerstvu s Nintendom, a isti su ponudili i Sonyju te bi prema tom ugovoru sve nove igre Activisiona (uključujući i Call of Duty) bile dostupne i na njihovim konzolama.

Slika nije dostupna Iz Microsofta se oglasili kako će njihovo preuzimanje Activision Blizzarda utjecati na gamere

Predsjednik Microsofta Brad Smith kaže kako su zadovoljni što su dobili priliku predstaviti svoj slučaj pred federalnim sudom te vjeruju kako će ubrzavanje legalnog procesa u SAD-u dovesti do boljeg izbora i veće konkurentnosti na tržištu.

Inače, SAD nije jedino tržište na kojem Microsoft ima problema jer je akvizicija trenutačno blokirana i u Velikoj Britaniji. Što se SAD-a tiče, Microsoft i Activision moraju sudu predstaviti argumente s kojima trebaju dokazati da preuzimanje neće negativno utjecati na konkurenciju i tržište.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti