Propagandni rat stigao i na ISS: Ruski kozmonauti se slikali sa zastavama Luganska i Donjecka

Propagandne fotografije snimljene na ISS-u objavljene su 4. srpnja na računu Roscosmosa na društvenoj mreži Telegram.

Branimir Vorša | 06.07.2022. / 15:20

Ruski kozmonauti sa zastavom Donjecka
Ruski kozmonauti sa zastavom Donjecka (Foto: Telegram/Roscosmos)

Ruska svemirska agencija Roscosmos nedavno je podijelila par slika svojih kozmonauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kako mašu zastavama Narodne Republike Lugansk i Narodne Republike Donjeck, dvaju separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija.

Strani mediji fotografije opisuju kao očiglednu propagandu te nesretnu zlouporabu ISS-a kao političkog pregovaračkog aduta nakon ruske invazije na Ukrajinu i ekonomskih sankcija Zapada koje su uslijedile.

Rusija naoružava separatističke snage u cijeloj regiji Donbasa još od 2014., a borbe su bile posebno žestoke oko ove dvije regije, otkako je započela posljednja ruska invazija na Ukrajinu krajem veljače 2022. Proteklog je vikenda ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao ruskoj vojsci za "postizanje pobjede" u ukrajinskoj regiji Lugansk.

Slika nije dostupna O situaciji u Ukrajini raspravljalo se i u svemiru: Bilo je različitih odgovora

Propagandne fotografije snimljene na ISS-u objavljene su 4. srpnja na računu Roscosmosa na društvenoj mreži Telegram. Na fotografijama su kozmonauti Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov nasmijani i drže trobojne zastave Luganska i Donjecka. Artemjev je postao zapovjednik ISS-a u svibnju 2022. godine.

Dvije fotografije popraćene su natpisom koji ne ostavlja mjesta sumnji da neki u Roscosmosu još uvijek pokušavaju iskoristiti Međunarodnu svemirsku postaju za prorusku, antiukrajinsku propagandu.

Ovo je dugo očekivani dan koji su stanovnici okupiranih područja Luganske regije čekali osam godina. Uvjereni smo da će 3. srpnja 2022. zauvijek ući u povijest republike, stoji u postu Roscosmosa na Telegramu.

Bivši NASA-in astronaut Terry Virts, koji je zapovijedao Međunarodnom svemirskom postajom 2015. godine, rekao je za Ars Technicu da su fotografije u suprotnosti s temeljnim vrijednostima postaje, koja bi trebala biti simbol međunarodne suradnje i mira.

Nevjerojatno sam razočaran što vidim kako kozmonauti i Roscosmos koriste Međunarodnu svemirsku postaju kao platformu za promicanje svog ilegalnog i nemoralnog rata, gdje se civili ubijaju svaki dan, rekao je Virts.

Slika nije dostupna Što bi se dogodilo kad bi Rusija odvojila svoj dio Međunarodne svemirske postaje?

Ova najnovija objava na Telegramu nastavlja trend ruske svemirske agencije koja pokušava politizirati svemirsku postaju. Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin razbacuje se bogatom propagandom otkako je 24. veljače započela najnovija ruska invazija na Ukrajinu.

Primjerice, Rogozin je dao provokativne izjave koje su neki shvatili kao prijetnju da bi Rusija mogla napustiti ISS program. No, unatoč Rogozinovoj dugoj povijesti hiperboličkih prijetnji, međunarodna suradnja na svemirskoj postaji nastavila se bez incidenata od ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti