Svi su znali da je prošla godina za GoPro bila, blago rečeno, iznimno zahtjevna i financijski loša. Uostalom, upravo GoPro bi mogao kandidirati za jednu od prvih pozicija za nagradu "promašaj godine" da takva kojim slučajem postoji u svijetu tehnologije. Jer, njihov dron nazvan Karma svi su s nestrpljenjem očekivali, bili su uvjereni da će upravo GoPro ugroziti dominaciju tvrtke DJI koja je lider u svijetu dronova, ali na kraju je sve ispalo "loša karma", jer je GoPro praktički odmah po predstavljanju svoje bespilotne letjelice i početka prodaje (prodano ih je navodno samo 2500) odmah obavijestio kupce da vrate svoje Karme. Razlog su bile neispravne baterije, zbog kojih su GoPro Karma dronovi doslovce ničim izazvani padali s neba, a ne treba niti napominjati koliko je to opasno... Nakon tri mjeseca, GoPro je opet počeo prodavati Karma dronove, jer su riješili probleme s baterijama, ali probleme s financijama će malo teže sanirati...

Objavljeno je, naime, kako je kompanija u 2016 godini zabilježila gubitak od 373 milijuna američkih dolara, odmah po objavi vijesti su dionice GoPro pale za 15 posto. Iako su analitičari, pa i sama kompanija početkom prošle godine upozorili investitore i dioničare kako ih očekuje iznimno teška godina, ovako loše rezultate gotovo nitko nije očekivao. Projekcija godišnjih prihoda koju je napravio sama tvrtka GoPro u veljači 2016. kretala se prema iznosu od 1,4 milijardi američkih dolara, na kraju je stvarni iznos bio 1,185 milijardi USD, što je 200 milijuna dolara manje od planiranog, ali i zamjetan pad u odnosu na 1,6 milijardi USD koliko je tvrtka uprihodila godinu ranije. Stvar su djelomično spasile GoPro Hero 5 Black i GoPro Hero 5 Session kamere koje su se dobro prodavale u posljednjem kvartalu prošle godine. Nakon što su predstavljene u rujnu, prodaja je krenula u listopadu, a prihodi su iznosili 540 milijuna USD, dakle nešto manje od polovice godišnjih, ali i manje od planiranog.


CEO GoPro kompanije Nick Woodman je uvjeren da će se stvari popraviti u 2017., jer Karma bi trebala "ostati u zraku", a očekuje se i predstavljanje GoPro Hero 6 linije akcijskih kamera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju