Suosnivači danas velikog animiranog studija Pixar Ed Catmull i Fred Parke izradili su prvi 3D računalni efekt još davne 1972.

Snimka koju je u arhivi pronašao sin Roberta B Ingebretsena, također jednog od osnivača poznatog svjetskog studija u SAD-u, smatra se da pokazuje prvi primjer digitalnog renderiranja.

Ingebretsenov sin Robby, pronašao je film u formi od 8mm kada je pretraživao arhivu svojih roditelja, te ga digitalizirao i posložio u kratki dokumentarni film od 6 minuta koji možete pogledati ispod.

Snimka prikazuje animiranu ruku koja se rotira u 3D prostoru uz objašnjenje kako je izrađen osnovni model Catmullove lijeve ruke. Točke na ruci digitalizirane su za računalo koje pretvara ruku o pravilan oblik.

S obzirom da je ova animacija izrađena 1972. godine, moramo priznati da izgleda prilično impresivno. Naime, ovu tehnologiju koristi cijeli Hollywood u produkciji animiranih dijelova što filmova što crtanih filmova ili računalnih igara.

Spomenimo i da je 33 godine nakon ovog eksperimenta snimljen i prvi animirani film iz Pixara Toy Story, a ova se tehnologija znatno unaprijedila u posljednjih 40-ak godina.

Robby također ističe ukoliko ovo nije ovo prva snimka 3D animacije, mada on smatra da je, vrlo je vjerojatno kako je jedna od najstarijih, te kako se može pripisati genijalnosti Pixara i najstarijoj 3D grafici koja se može pronaći na internetu.

40 Year Old 3D Computer Graphics (Pixar, 1972) from Robby Ingebretsen on Vimeo.

Via DailyMail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju